Foto: Shutterstock
Strukoviny ako bohatý zdroj bielkovín sú ideálnou potravinou v čase, keď sa musíme alebo chceme vyhnúť konzumácii mäsa. Preto by v pôstnom období nemali chýbať na našom tanieri. Poradíme vám, ako ich pripraviť, aby ste z nich mali čo najviac osohu.
Preberte ich
Pred varením nezabudnite strukoviny, najmä šošovicu, prebrať, občas sa v nej nájde zabudnutý drobný kamienok a do toho zahryznúť určite nechcete. Prepláchnite ich v studenej vode, kým nezostane čistá.Ktoré potrebujú namočiť a ktoré nie?
Väčšina strukovín by sa mala pred varením niekoľko hodín namáčať. Je to preto, že sa tým urýchli čas varenia a vyplavia sa z nich škroby, ktoré spôsobujú problémy s nafukovaním. Šošovici stačia dve hodiny, fazuľa a cícer potrebujú 12-24 hodín.Foto: Shutterstock
V prípade červenej a zelenej šošovice však namáčanie odpadá. Tieto odrody sa varia len krátko a sú aj lepšie stráviteľné pre tých, ktorí majú problém s nafukovaním.
Bylinková pomoc
Do strukovín nezabudnite pridať bylinky, ktoré uľahčia ich trávenie. Hodí sa k nim saturejka, tymian, majorán, bobkový list aj bazalka. Bylinky pridávajte hneď na začiatku varenia.Zabudli ste strukoviny namočiť?
Aj pre takýto prípad existuje riešenie. Sušenú fazuľu alebo cícer zalejte vodou, priveďte k varu a varte 5 minút. Potom hrniec odstavte, prikryte a strukoviny nechajte hodinu postáť. Po tomto čase strukoviny sceďte, zalejte vodou a uvarte domäkka.Čo urýchli a spomalí varenie
Varenie strukovín skráti o polovicu alebo tretinu tlakový hrniec alebo jedna kuchynská ingrediencia - sóda bikarbóna. Tá zjemňuje šupku strukovín, vďaka čomu sa uvaria rýchlejšie.Foto: Shutterstock
Naopak, ocot a citrónová šťava, ale aj soľ pridaná na začiatku varenia, spôsobia, že strukoviny budú tvrdé. Tieto ingrediencie preto pridávajte až krátko pred dovarením.
Nemáte čas? Zošokujte ich
Ak nemáte tlakový hrniec a tlačí vás čas, vyskúšajte varenie strukovín šokom. Prepláchnuté strukoviny zalejte vodou, nechajte 15 minút variť, potom ich sceďte, zalejte studenou vodou a dajte znovu variť do mäkka.Keď ste navarili priveľa
Ak ste uvarili strukovín viac, ako je treba, nebojte sa ich dať do mrazničky a použiť neskôr do polievky, šalátu alebo na chutnú nátierku.Máte problémy s trávením strukovín? Prečítajte si naše rady, ako nadúvaniu predísť:
Diskusia k článku