
Foto: burst.shopify.com
Po pansky sa pestré neskoré raňajky, ktoré sa môžu pretiahnuť až do obeda, volajú brunch. Toto slovo vzniklo spojením anglických slov breakfast (raňajky) a lunch (obed). Podávať môžete naozaj pestré menu od klasických anglických raňajok, cez vajíčka na rôzne spôsoby s domácim pečivom, rôzne teplé obilninové kaše, ochutený jogurt s cereáliami a ovocím, palacinky alebo lievance, ale aj plnené sendviče, či toasty. Dôležité je, aby si vybral každý člen rodiny a mali ste istotu, že nakŕmení budú naozaj všetci a nadlho.
Pripraviť takéto bohaté raňajky si od gazdiniek vyžaduje o niečo viac energie a hlavne plánovania vopred, aby sa nestalo, že po prebudení namiesto toho, aby ste si užívali pokojné ráno, budete letieť do obchodu. Ideálne je, ak budete podávať jedlá, ktorých základ si môžete pripraviť večer predtým. Odmenou vám bude, že po dobrom brunchi stravníci vyhladnú až k večeru. Takže vyváranie obeda odpadá a namiesto neho si môžete dopriať popoludňajší výlet alebo kúpalisko.
Tak zalistuje v pamäti a oprášte svoje overené raňajkové majsterštiky. My vám ponúkame tiež pár chutných tipov.

Foto: pixabay.com
Pre milovníkov zeleniny:
Brokolicová nátierka s vajíčkom
200 g brokolice 150 g Ramy Classic
50 g tvrdého syra
1-2 strúčiky cesnaku
2 jarné cibuľky
2 vajcia
čili korenie
mleté čierne korenie
soľ
reďkovka, pór, petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
1. Brokolicu dôkladne umyjeme, očistíme, nakrájame na menšie kúsky, vložíme do vriacej osolenej vody a krátko povaríme, kým nezmäkne.
2. Potom ju scedíme a vychladnutú v miske roztlačíme vidličkou, pridáme roztlačený cesnak, nakrájanú jarnú cibuľku a postrúhaný tvrdý syr. Do zmesi primiešame Ramu Classic, ktorá nátierke zabezpečí dobrú roztierateľnosť a je vyrobená z kvalitných rastlinných olejov. Dochutíme čerstvo namletým čiernym korením a soľou.
3. Nátierku na chlebíku môžeme podávať s rozmrveným vajíčkom uvareným natvrdo, ochuteným čili korením. Dozdobíme pórom, kolieskom reďkovky a posekanou petržlenovou vňaťou.

Foto: Redakcia Varecha.sk
Pre sladké detičky:
Trhanec s ovocím
3 vajcia200 ml mlieka
125 g hladkej múky
½ bal. vanilkového cukru
štipka kypriaceho prášku bez fosfátov
štipka soli
2 PL Ramy Classic
práškový cukor
čerstvé ovocie
maslo
Postup:
1. Vajcia rozšľaháme s mliekom, pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom, soľ, vanilkový cukor, Ramu Classic a vymiešame redšie cesto, ktoré necháme odstáť 30 minút.
2. Potom z cesta nalejeme na panvicu s nepriľnavým povrchom toľko cesta, aby vznikla hrubšia placka. Keď bude z jednej strany opečená, otočíme ju, roztrháme pomocou varešiek, pocukrujeme a necháme skaramelizovať. Takto pripravíme z cesta ďalšie trhance.
3. Trhance na tanieri polejeme roztopeným maslom, ozdobíme ovocím a pocukrujeme.

Foto: Redakcia Varecha.sk
Niečo aj pre poriadnych chlapov:
Hovädzí hamburger
500 g hovädzieho mäsa½ žltej cibule alebo 1 menšia šalotka
2 žemle na hamburger
2 plátky ementálu
2 väčšie šalátové listy
1 väčšia paradajka
1 červená cibuľa
1 PL Ramy Classic
1 PL dijonskej horčice
mleté čierne korenie
soľ
olej
Postup:
1. K pomletému hovädziemu mäsu pridáme najemno nasekanú cibuľu alebo šalotku, čerstvo namleté čierne korenie a soľ. Dobre premiešame a necháme polhodinku odležať.
2. Potom z mäsa mokrými rukami vytvarujeme 2 hrubšie placky a jemne ich potrieme olejom. Pečieme ich asi 4 minúty z každej strany na panvici alebo na grile.
3. Žemle pozdĺžne rozkrojíme, rezné strany potrieme Ramou Classic a opečieme na panvici alebo grile. Opečené pečivo potrieme horčicou, uložíme šalátový list, mäso, plátok ementálu, kolieska paradajok, červenej cibule a priklopíme vrchnou polovicou žemle.