Foto: archív Miloša Mikuša
Zostávajú len niektoré hlúboviny a koreňová zelenina. Je najvyšší čas zachovať, čo sa ešte dá v sterilizovanej podobe na dlhé zimné mesiace. Napriek tepelnej úprave si tieto výrobky odnesú nutričnú pečať leta a budú mať viac chuti, vitamínov a nutrične dôležitých látok, ako v zime ponúkaná zelenina dovezená z iných kontinentov, čo sa zbierala v nezrelom stave, len aby prežila cestu.
Jeseň je nielen krásna, ale aj plodná. Treba nám spracovať posledné papriky, paradajky, kapustu, cviklu... Okrem zaužívaných rodinných receptov sa občas oplatí zaexperimentovať a vyskúšať aj niečo iné, hoci i viac ako 100 rokov staré recepty – len tak, zo zvedavosti, ako sa vtedy varilo či zaváralo. Tak niečo vyskúšajte! Dobrú chuť!
Diskusia k článku