Trendy:
Upracte jeseň do špajzy

doc. RNDr. Miloš Mikuš, CSc., vedec s vareškou a kalichom vína, autor kuchárskych kníh , 11. novembra 2021     2 minúty čítania

Zo záhrad a polí sa zbierajú posledné plodiny, prízemný mráz je katom aj pre odolnejšie rastliny.



Foto: archív Miloša Mikuša

Zostávajú len niektoré hlúboviny a koreňová zelenina. Je najvyšší čas zachovať, čo sa ešte dá v sterilizovanej podobe na dlhé zimné mesiace. Napriek tepelnej úprave si tieto výrobky odnesú nutričnú pečať leta a budú mať viac chuti, vitamínov a nutrične dôležitých látok, ako v zime ponúkaná zelenina dovezená z iných kontinentov, čo sa zbierala v nezrelom stave, len aby prežila cestu.

Jeseň je nielen krásna, ale aj plodná. Treba nám spracovať posledné papriky, paradajky, kapustu, cviklu... Okrem zaužívaných rodinných receptov sa občas oplatí zaexperimentovať a vyskúšať aj niečo iné, hoci i viac ako 100 rokov staré recepty – len tak, zo zvedavosti, ako sa vtedy varilo či zaváralo. Tak niečo vyskúšajte! Dobrú chuť!

Recepty na nakladané dobroty od Miloša Mikuša:











Diskusia k článku







 



TOPlist