Fedor Malík:
Uhorková polievka

Fedor Malík, 30. augusta 2011     2 minúty čítania

V polovici leta som pobudol pár dní v poľskej Krynici.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Fedor Malík


Konal sa tam 20. ročník medzinárodnej súťaže vín – Vinoforum 2011. Všetky poľské kúpeľné mestá i mestečká musia mať v názve dodatok ,,Zdrój". Zdrój znamená prameň.

Prameň zdravia a v našom prípade zdroj dobrého vína. Dobrého vína bolo v Krynici naozaj dostatok. Tie víťazné pochádzali z Česka, Brazílie a Cypru. Naše slovenské tohto roku trochu sklamali...

Víno sme dopili a šampiónov sme vyhlásili. Bol čas na oddych. Rozbehol som sa dole Krynicou a zašiel do kúpeľného domu. Prekoštoval som pramene minerálnych vôd. Zuber, Jan, Tadeusz, Slotwinka i Mieczyslaw boli určite liečivé, ale nepitné.

Vyšiel som na slnkom prehriatu promenádu, navštívil múzeum naivného umelca Nikifora Krynického a zakotvil v neďalekom kníhkupectve. Prehraboval som sa v knižkách a nakúpil plnú tašku poľských ,,kuchárok".

Z tej najlepšej Kuchnia polska od Ewy Aszkiewiczovej som vám vybral dobrý letný recept. Uvaríme si spolu Zupu z kiszonych ogórków. Je to špecialita staropoľskej kuchyne. Potrebujeme pár zemiakov, dva väčšie kvašáky, za lyžicu masti, kyslú smotanu, trocha múky, rascu, kôpor, soľ, kocku hovädzieho bujónu.

Napred v litri vody s rascou si uvaríme na kocky nakrájané zemiačky. Kvašáky rozmixujeme a precedíme cez sitko. Uhorkovú šťavu spolu s bujónom pridáme do zemiakového vývaru. Uvedieme ho do pomalého varu a pridáme doň rozšľahanú smotanu s múkou.

Uhorkovú masu zo sitka poprášime múkou a opražíme ju na masti. Pridáme ju potom do polievky, ktorú za stáleho miešania ešte 2 – 3 minúty povaríme. Chladnúcu dobrotu zajedáme s chrumkavým ražným chlebom.




Diskusia k článku

kuchticka
Tuto polievku by som chcela skusit uvarit, ale kde ja zozeniem KVASAKY? musela by som si ich najskor sama spravit, ale kde nabrat cas? Kto ma rychly recept na KVASAKY?
hubata
veď zadaj do vyhľadávača kvašáky a vyhodí ti plno receptov! Za 3-4 dni v tomto teple máš kvašáky hotové a môžeš variť polievočku.
teresa21
mamka nám ju varieva :) ... najlepšia je v horúce letné dni ... a robíme ju z klasických kyslých uhoriek .. mňam mňam
huck
Ja robievam už dlhe roky presne takuto polievku a v hustejšej forme privarok, len z normalnych čerstvych kvašakov (nie kvasenych uhoriek) To znamena , že použijem uhorky , ktore su idealne na kvasenie- hrube, kratke, baculate zo semienkami, možu byt maličko nažltle (zrele) - nijako nie šalatovky. Kysla smotana prida jedlu dostatočnu kyslost. Recept mi priniesol manžel zo Zagrebu od mamičky jeho priatela asi pred asi desiatimi rokmi. Všetci mame radi privarok k pečenemu masu, nadievkam, stratenemu kurati a pod.
hubata
Baby, chcete po riťke? Prečo nedáte takéto vynikajúce recepty do receptára aby sme si ich mohli dať do KK? A pán Malík tiež!
zsibrita
Vazeny pan Malik! Polsku uhorkovu polievku velmi dobre poznam (ako aj polsku kuchynu - nakolko Polsko navstevujem kazdorocne a precestoval som ho krizom - krazom), ale prosil by som o nejake informacie o polskom vine. Pocul som, ze v Polsku neexistuje vinny zakon a preto zbytocne hladam polske vino v polskych obchodoch. Vraj je ho mozne vyskusat akurat len na podobnych vystavach vina -  www.vinoforum.pl
- Ak by bolo mozne, poprosil by som o nejake informacie... P.S.: a nakolko moja zena pochadza z polskeho Sliezska, odporucam domacu plnenu roladu s cervenou kapustou a zemiakovymi knedlami (kluskami) - velmi chutne...






 



TOPlist