Foto: Pravda - Robert Hüttner
Fedor Malík
Prameň zdravia a v našom prípade zdroj dobrého vína. Dobrého vína bolo v Krynici naozaj dostatok. Tie víťazné pochádzali z Česka, Brazílie a Cypru. Naše slovenské tohto roku trochu sklamali...
Víno sme dopili a šampiónov sme vyhlásili. Bol čas na oddych. Rozbehol som sa dole Krynicou a zašiel do kúpeľného domu. Prekoštoval som pramene minerálnych vôd. Zuber, Jan, Tadeusz, Slotwinka i Mieczyslaw boli určite liečivé, ale nepitné.
Vyšiel som na slnkom prehriatu promenádu, navštívil múzeum naivného umelca Nikifora Krynického a zakotvil v neďalekom kníhkupectve. Prehraboval som sa v knižkách a nakúpil plnú tašku poľských ,,kuchárok".
Z tej najlepšej Kuchnia polska od Ewy Aszkiewiczovej som vám vybral dobrý letný recept. Uvaríme si spolu Zupu z kiszonych ogórków. Je to špecialita staropoľskej kuchyne. Potrebujeme pár zemiakov, dva väčšie kvašáky, za lyžicu masti, kyslú smotanu, trocha múky, rascu, kôpor, soľ, kocku hovädzieho bujónu.
Napred v litri vody s rascou si uvaríme na kocky nakrájané zemiačky. Kvašáky rozmixujeme a precedíme cez sitko. Uhorkovú šťavu spolu s bujónom pridáme do zemiakového vývaru. Uvedieme ho do pomalého varu a pridáme doň rozšľahanú smotanu s múkou.
Uhorkovú masu zo sitka poprášime múkou a opražíme ju na masti. Pridáme ju potom do polievky, ktorú za stáleho miešania ešte 2 – 3 minúty povaríme. Chladnúcu dobrotu zajedáme s chrumkavým ražným chlebom.
- Ak by bolo mozne, poprosil by som o nejake informacie... P.S.: a nakolko moja zena pochadza z polskeho Sliezska, odporucam domacu plnenu roladu s cervenou kapustou a zemiakovymi knedlami (kluskami) - velmi chutne...