Foto: Shutterstock
S novou úrodou vlašských orechov vždy vyvstáva aj otázka, ako ich uchovať tak, aby sme si ich mohli užívať až do tej ďalšej.
Asi najčastejšie sa uchýlime k zamrazeniu vylúpaných plodov. V mrazničke však majú (nielen) orechy obmedzenú trvanlivosť, v záplave iných potravín na ne ľahko zabudneme a navyše, mraznička nie je nafukovacia.
Zavárané budú v bezpečí
S výborným nápadom, ako uchovať orechy bez ujmy dokonca až niekoľko rokov, sa na našom portáli podelila naša prispievateľka @matavarecha.Postup je celkom jednoduchý, ak odhliadneme od toho, že orechy treba najprv vylúpať. Táto nepopulárna činnosť však odpadá, ak kúpite alebo dostanete orechy už vylúpané. V opačnom prípade radíme zapojiť šikovných členov rodiny…
Foto: @matavarecha
„Vylúpané orechy vložíme do čistých suchých fliaš a zaviečkujeme. Uzavreté naplnené poháre postavíme do hrnca, podlejeme vodou, ktorú necháme zovrieť a sterilizujeme 20 minút v pare. Potom poháre vyberieme, prevrátime hore dnom a necháme, najlepšie prikryté dekou, vychladnúť, aby riadne chytilo viečko,“ opisuje postup @matavarecha.
Foto: @matavarecha
Zavárané orechy sú podľa nej zárukou, že orechy nezostarnú, nezhorknú, nezožltnú a dlho vydržia. „V mrazničke by zaberali veľa miesta, takto nezavadzajú. Po otvorení mávam fľašku v chladničke, kým orechy neminiem,“ dodáva.
Funguje to aj na mleté orechy
S pozitívnymi skúsenosťami so zaváraním orechov sa v komentároch podelili aj ďalší naši používatelia.„Už som používala aj šesťročné, zabudnuté v pivnici… Boli bez zmeny chuti, ako čerstvé. Takto to robím už roky a nezaberajú miesto v mrazničke. Označujem ich na viečkach nálepkou s rokom zavarenia,“ píše napríklad @milad.
@paeva dokonca objavila pohár s orechmi, ktoré zavárala pred 7 rokmi. „S malou dušičkou som ho išla otvoriť - chuť výborná, výzor neporušený, skrátka nič im nechýbalo,“ tvrdí.
Podľa používateľky @sonijamt môžete dokonca zavariť už aj pomleté orechy. „Mám ich takto pripravené rovno na pečenie :-) Po otvorení ich držím v chladničke.“ Je to určite veľmi praktické, keďže do pečenia zvyčajne potrebujeme orechy pomleté.
Súhlasí aj @gubics: „Ja takto mleté orechy sterilizujem už niekoľko rokov, zatiaľ som problémy nemala. Je s tým robota, ale pri pečení, už len otvorím, odvážim a ide sa na vec. Dávam ich do malých fľaštičiek, aby som ich po otvorení rýchlejšie minula,“ pridáva svoju radu.
...ako čerstvé.