Tipy na špičkové reštaurácie:
Riverbank v Bratislave a Afrodita v Čereňanoch

Jarmila Horváthová, mesačník Varecha, 27. apríla 2022     4 minúty čítania

Nie vždy máte chuť variť a jesť doma, návšteva reštaurácie občas dobre padne. Najmä keď sa počas nej skĺbi chutné jedlo, príjemná obsluha a prostredie. Preto vám Varecha prináša tipy na reštaurácie po celom Slovensku, ktoré sa oplatí navštíviť.



Foto: Archív reštaurácie Riverbank, Bratislava

Podniky, ktoré sme vybrali dnes, patria do kategórie výnimočných. Už roky sa zaraďujú medzi absolútnu slovenskú špičku. Nie sú to reštaurácie, ktoré sa navštevujú každý deň, ani nie každý týždeň. Ale na mimoriadnu príležitosť, či už je to rodinná oslava, alebo výnimočný večer vo dvojici, sú tým pravým miestom.

Reštaurácia Riverbank, Bratislava

Reštaurácia na brehu Dunaja v komplexe Riverpark patrí k najlepším možnostiam, kde sa dá najesť v slovenskom hlavnom meste. Funguje už viac ako desaťročie, varili tu najlepší slovenskí šéfkuchári. Už niekoľko rokov tu kuchyni šéfuje známy šéfkuchár Jardo Žídek. Reštaurácia bola vždy známa svojou vychýrenou kuchyňou, keďže sa však nachádza na prízemí hotela, veľa ľudí akoby malo rešpekt sem vstúpiť. Veľmi elegantný interiér, bezchybne prestreté stoly a naškrobené obrusy akoby niektorých hostí odrádzali.



Foto: Archív reštaurácie Riverbank, Bratislava

Všetko sa zmenilo, až keď pred dvoma rokmi otvorili priamo na nábreží sklenenú terasu. Je síce rovnako elegantne zariadená, ale predsa je „bližšie“ k hosťom. Odvtedy je reštaurácia pravidelne plná. Šéfkuchár Jardo Žídek je veľkým vyznávačom regionálnej kuchyne a surovín od lokálnych dodávateľov, takže sa tu varí podľa sezóny. Tradičné jedlá vám tu pripravia v modernej úprave a tak, ako ich možno nepoznáte. To však neznamená, že menej chutne, práve naopak.

Reštaurácia Afrodita, Čereňany

Reštaurácia v kaštieli v malej dedinke neďaleko Partizánskeho je slovenský unikát. Už takmer dve desaťročia ju vedie šéfkuchár a majiteľ v jednej osobe Marián Filo. Ten z polozrúcaného kaštieľa vytvoril chrám výnimočného jedla na mieste, kde by ste to určite nečakali. Keď sem prídete prvýkrát, zaujme vás najprv krásne upravené okolie a potom elegantný interiér, ako stvorený pre tento zámoček. Personál, ktorý sa o vás počas návštevy stará, je nevtieravo pozorný a dáva hosťovi pocit, že je tu len preňho.



Foto: Archív reštaurácie Afrodita, Čereňany

Jedálny lístok je zostavený tak, aby si v ňom našiel to „svoje“ každý. Suroviny, ktoré tu na varenie používajú, pochádzajú z farmy a chovov majiteľa reštaurácie alebo z blízkeho okolia. Rovnakú pozornosť, ako tu venujú jedlu, venujú aj vínu, z bohatej vínnej karty si vyberú aj tí najnáročnejší. V kaštieli sa dá aj ubytovať, ak by sa vám napríklad po romantickej večeri nechcelo odísť. Keďže Afrodita je obľúbeným miestom na konanie rôznych akcií, rozhodne odporúčame pred návštevou rezerváciu stola, aby ste neprišli zbytočne.





Diskusia k článku







 



TOPlist