Teraz budú najlepšie:
Jahodové omáčky k lievancom, do placiniek i na toast

Redakcia Varecha.sk, 2. júna 2020     2 minúty čítania

Jahodová sezóna je v plnom prúde, tak si ju poriadne užite! Skúste chutné jahodové omáčky.

Foto: Gabriela Bachárová

Aj vy každý rok podľahnete jahodovému ošiaľu a zavárate, džemujete, vypekáte, mrazíte? Ak ste už všetko z toho absolvovali, máme pre vás ešte ďalší tip. Vyskúšajte lahodné a svieže jahodové omáčky, ktoré privedú k dokonalosti vaše lievance, palacinky či opečený toast.

Lievance s jahodovou omáčkou


Na lievance:
20 g droždia
40 g cukru
400 g polohrubej alebo hladkej múky
700 ml mlieka
2 vajcia
štipka soli tuk na potretie panvice

Na jahodovú omáčku:
500 g jahôd
3 lyžice cukru
1 kyslá smotana (190 g)

Do vlažného mlieka primiešajte lyžicu cukru, lyžicu múky a rozdrobené droždie. Nechajte vzísť kvások. Múku preosejte do misy, vlejte kvások, vajcia, zvyšné mlieko a cukor, čo vám zostal. Pridajte štipku soli a dôkladne rozmiešajte. Riedke cesto nechajte na teplom mieste asi 25 minút kysnúť, množstvo cesta by sa malo zdvojnásobiť. Panvicu potrite trochou tuku, naberačkou vlievajte vykysnuté cesto a pečte po obidvoch stranách dozlatista.

Jahody v miske vidličkou rozotrite na kúsky. Pridajte cukor, kyslú smotanu, premiešajte a dajte vychladnúť do chladničky. Potom rozdeľte do misiek, podávajte k lievancom.

(Recept pochádza z knihy Deník Dity P. od českej autorky Dity Pecháčkovej.)

Ďalšie inšpiratívne recepty na jahodové omáčky nájdete V TOMTO ČLÁNKU NA PORTÁLI AHOJMAMA.SK.



Diskusia k článku







 



TOPlist