Aj vy každý rok podľahnete jahodovému ošiaľu a zavárate, džemujete, vypekáte, mrazíte? Ak ste už všetko z toho absolvovali, máme pre vás ešte ďalší tip. Vyskúšajte lahodné a svieže jahodové omáčky, ktoré privedú k dokonalosti vaše lievance, palacinky či opečený toast.
Lievance s jahodovou omáčkou
Na lievance:
20 g droždia
40 g cukru
400 g polohrubej alebo hladkej múky
700 ml mlieka
2 vajcia
štipka soli tuk na potretie panvice
Na jahodovú omáčku:
500 g jahôd
3 lyžice cukru
1 kyslá smotana (190 g)
Do vlažného mlieka primiešajte lyžicu cukru, lyžicu múky a rozdrobené droždie. Nechajte vzísť kvások. Múku preosejte do misy, vlejte kvások, vajcia, zvyšné mlieko a cukor, čo vám zostal. Pridajte štipku soli a dôkladne rozmiešajte. Riedke cesto nechajte na teplom mieste asi 25 minút kysnúť, množstvo cesta by sa malo zdvojnásobiť. Panvicu potrite trochou tuku, naberačkou vlievajte vykysnuté cesto a pečte po obidvoch stranách dozlatista.
Jahody v miske vidličkou rozotrite na kúsky. Pridajte cukor, kyslú smotanu, premiešajte a dajte vychladnúť do chladničky. Potom rozdeľte do misiek, podávajte k lievancom.
(Recept pochádza z knihy Deník Dity P. od českej autorky Dity Pecháčkovej.)
Ďalšie inšpiratívne recepty na jahodové omáčky nájdete V TOMTO ČLÁNKU NA PORTÁLI AHOJMAMA.SK.
Diskusia k článku