Fedor Malík:
Teľacie soté s olivami

Fedor Malík, 21. apríla 2020     3 minúty čítania

Už som druhým rokom na dôchodku. Žijem inak, zmenil som svoj životný rytmus. Dlho spím, starám sa o manželku, varím, trochu píšem a potom večer až do hlbokej noci si „preťukávam“ televízne programy.



Trochu politiky, hodne kriminálnych príbehov, rozhovory s „čiernym vtákom“ a pred polnocou hltám svet gastronómie. Účinkujú tam amatéri, ale aj majstri kulinárie. Gurmáni i gurmeti. Tých druhých milujem.

Napríklad takí Dave a Si. Dvaja Francúzi, ktorí sa rozhodli na červených motorkách putovať za dobrotami stredomorskej kuchyne. Prechádzajú vyše štyritisíc kilometrov cez Sardíniu, Korziku, juh Francúzska, cez Katalánsko, Baleáry a Andalúziu. Bradatí a vtipní chlapi, ktorí koštujú, oblizujú sa a varia na otvorenom ohni vo vinici či v marhuľovom sade. Zbiehajú sa mi sliny a virtuálne varím s nimi... Už prešli Korzikou a boli nadšení. V hlbokom hrnci si pripravili teľacie soté s olivami. Dvetisíc rokov starý recept starých Rimanov. Poďme do toho spolu.

Teľacie mäso, ružové a šťavnaté, nakrájané na väčšie kocky duste pri nižšom ohni na cibuľke, mletej rasci a na cesnaku. Použite hydinový vývar a pár kvapiek balzamikového „aceta“. A ešte trochu sladkej papriky, citrónovej kôry a soli. Nezabudnite ani na miniviazaničku rozmarínu a oregana. Buďte trpezliví a k stolu si sadajte až po dobrých dvoch hodinách. Nuž a nezabudnite na olivy. Najlepšie aj s kôstkou. Dajte ich tam na záver a jedzte opatrne. Veľké kúsky teľaciny sa vám budú rozpadávať na jazyku...

Dave a Si k tejto korzickej špecialite podávali tamojšiu „pulentu“. Nie polentu, tá je z kukuričnej múky. Pulenta je z gaštanovej múky. Neviem, kde ju zoženiete. Musíte si však pomôcť. Alebo mi zavolajte. Mám ešte dve kilá toho múčneho zázraku doma v špajze. S pulentou je to „konc inačé kafé“, hovoríme v Modre.

Dave a Si soté zapíjali hutným korzickým Vermentinom. Tu budeme mať opäť problém. Nalejte si preto čosi podobné. Navrhujem Dornfelder 2019. To je o tomto čase už hotové mladé červené. Zachutí vám a ak máte chrípku, tak vás aj vylieči.



Diskusia k článku

unamary
Dave a Si sú Angličania známi ako Hairy Bikers 'Vlasatí motorkári'
chorvatka
Myslim, ze sa nemylim, ked poviem, ze sa pouzivaju v tomto recepte zelené olivy. Inak mate pravdu, telacie sa ma dusit velmi pomaly na miernom ohni dobre dve hodiny. len ta "pulenta" sa mi tam akosi nehodi...






 



TOPlist