Fedor Malík:
Teľacie kotlety a nové víno

Fedor Malík, 26. januára 2016     2 minúty čítania

Už sa nemôžeme dočkať mladého vína nádejného ročníka 2015. Od polovice októbra strkáme doň nos a ostríme si svoje maškrtné jazýčky. Tradícia mladého vína totiž zaväzuje.


Foto: Pravda
My Modrania i Častovania sme mali kedysi krištáľovo čistý Malinger, či skôr Malagu, už na svätú Uršuľu. O pár dní nato sme olizovali voňavú čabaňu, buvier, biely i červený gutedel. Vinice nám potom skonfi škovali a naším vzorom sa stalo burgundské božolé. Prišla nežná a s ňou sme oprášili i povesť mladých mokov. Svätomartinské i svätokatarínske vína ľuďom učarovali. Október, november sú už dnes plné ponukami mladého vína. Priateľ Milan, skvelý malokarpatský vinár, je toho názoru, že mladé víno ukáže svoje zúbky až po Novom roku. Pravidelne na Troch kráľov nás pozýva na „novú“ koštovku. Prelízneme všetko, už aj vábne devíny, tramíny, žlté muškáty...

Zasadli sme k stolu, koštovali a maškrtili. Nie hocičo. Milanova Dagmar je zdatná kuchárka. Také dobré teľacie kotlety pripravené na rošte som dávno nemal. Boli na okrajoch narezané, decentne naklepané, jemne osolené a okorenené. Podávali sa s kúskom masla a prílohou z dusených kapár. Žiadna ryža, žiadne zemiaky, žiadna dusená zelenina. Len kúsok chrumkavého šenkvického chlebíka.

Teľacie ste mohli „páriť“ s čímkoľvek. Zostal som verný malokarpatskému zelenému muškátu. Povedané vašou rečou, išlo o veltlínske zelené. Bolo to všetko skvelé, skvelučké...



Diskusia k článku







 



TOPlist