Fedor Malík:
Sudoměrické dalamánky

Fedor Malík, 9. mája 2023     2 minúty čítania

Ak si prelistujete staré kuchárske knihy, ocitnete sa vo svete múky. Mäsa nebolo v tom čase akosi nadostač a tak vo sviatok, najmä však v robotný deň varili, piekli a na taniere sa nakladali múčniky.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Koláče kysnuté aj nekysnuté, buchty, vianočky, baby, rezy, bublaniny, ,,bochánky", záviny, lievance, palacinky, čajové pečivá, nákypy, cestoviny... Všetko sladká poživeň. Dnes si však na ňu dávame pozor.

Čierne diery našich metabolických dráh sú zdvihnutým prstom. Bojíme sa cukrovky. Snažíme sa to všetko obísť a cukor vymeniť za soľ. Múka a ,,enácéel". Pripravujeme si slané zákusky. Krehké slané pečivo, kysnuté aj nekysnuté, rascové tyčinky, oškvarkové sušienky, zemiakové dukáty, slané banániky, nemecké praclíky...

Minulý týždeň sme boli na pohrebe. Na Morave, v Sudoměřiciach. Hneď kúsok od Skalice. Moja manželka tam strávila detstvo a podnes tam žije ešte zopár jej známych. Pochovávali sme Jana, uronili pár sĺz, spomínali. A potom, akože inak, v čistučkom rodinnom dome Valentovcov sme zasadli ku karu. Bol skromný, no akurátny.

Obložené chlebíky s moravskou šunkou a so syrom a drobné slané pečivo, v ktorom dominovali sudoměřické dalamánky. Na ich prípravu potrebujete pol kila polohrubej múky, 250 ml vody, dve deka droždia, dve lyžice octu, tri lyžičky rasce, dva nastrúhané zemiaky a soľ. Vymiesime cesto (nesmie sa lepiť) a necháme ho vydýchnuť si.

Potom lyžicou na pomúčenú dosku vyhadzujeme kúsky cesta. Z tých vyvaľkáme obdĺžniky, ktoré plníme pomletým údeným mäsom a syrom. Zavinieme ich do valčeka, potrieme vodou, posypeme rascou a upečieme pri 200 °C. Ak vám údené nepasuje, vymeňte plnku. Navrhujem pastu z gréckeho syra a talianskych sušených paradajok.





Diskusia k článku







 



TOPlist