Spisovateľka Andrea Coddington:
V kuchyni ako v laboratóriu, presne podľa receptov

Nora Krchňáková, TV Varecha, 21. decembra 2020     4 minúty čítania

Andrea Coddington, jedna z najobľúbenejších slovenských autoriek, niekoľko rokov žila v New Yorku. Ako si spomína na tamojšie stravovanie a akú vianočnú večeru tam vždy varila?



Spisovateľka Andrea Coddington vyštudovala žurnalistiku. Novinárstvu sa venovala vo viacerých slovenských médiách. Potom odišla do New Yorku, kde desať rokov pracovala ako spravodajkyňa. Práve odtiaľ si priniesla recept, ktorý nám pripravila v TV Varecha.
Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Varíte rada? Kedy ste sa naučili variť?

Rada varím na oslavy alebo pre viac ľudí, keď sa moja kuchyňa stane laboratóriom – idem presne podľa receptov. Vtedy ma táto činnosť baví najviac. Každodenné varenie je skôr také narýchlo a zdravo s ohľadom na dvoch športovcov, ktorých doma mám.

Desať rokov ste žili v americkom New Yorku, ako sa tam stravuje a varí?

Inak ako u nás, ale negeneralizovala by som. V New Yorku, kde som bývala, je veľký kult tela, ľudia pijú zelené smoothies a „fičia“ na biostrave. Obed je na rozdiel od nás menej dôležitý. Tak narýchlo, počas pracovnej prestávky. Hlavné jedlo je večera. Rozhodne sa varí doma menej ako u nás – všetko sa dá kúpiť v perfektnej kvalite a šetrí to čas.

Ktoré obľúbené recepty ste si odtiaľ doniesli? A ktoré slovenské ste varili tam?

Napríklad Taco. V mojom slovenskom podaní je hitom pre všetkých. Jednoduché, ľahké a výborné. V New Yorku som vždy robila slovenskú vianočnú večeru a niekedy aj naše rezníky.

Čo varíte vašim dvom deťom?

O hovädzom vývare sa im môže asi len snívať, inak väčšinou kuracie alebo morčacie mäso, z rýb lososa, cestoviny, veľa šalátov. Každý má rád niečo iné – je to pre mňa tajomstvom, prečo jedno z mojich detí šunku zbožňuje a druhé ju nedá do úst, a podobne.

Debutovali ste románom Mal to byť pekný život v roku 2009, odvtedy máte na konte celkovo 10 kníh. Čo máte nové?

Mám novú knihu Prečo ja?. Otázka presne reflektuje situáciu, ktorá každého z nás niekedy postihne a pýtame sa, prečo sa práve mne toto deje. Je zo súčasnosti – o takej trochu aj životnej mizérii, z ktorej postavy nájdu cestu von, keď im zasvieti červená kontrolka.

Ako strávite Vianoce a ktoré obľúbené sladkosti si napečiete?

Celý tento rok bol čudný a asi budú troche netradičné i Vianoce, keďže neprídu moje sestry s rodinami, lebo žijú v zahraničí. V každom prípade sa budem snažiť o vyčarenie atmosféry. Určite budem robiť vaječný koňak a už teraz verím, že sa miliónkrát neprejem.

Pozrite si videorecept, ktorý Andrea Coddington nakrútila v štúdiu TV Varecha:




Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:









Diskusia k článku







 



TOPlist