Fedor Malík:
Slivková pizza a neronet

Fedor Malík, 13. septembra 2011     2 minúty čítania

Ten učupený Lenčov domček nám desiatky rokov schádzal z očí.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Prepadla sa strecha, zhnili okná, opadla z neho omietka. V pivnici, kde sa za prvej republiky rozlievala skvelá modranská leánka, bolo po pás zhnitej a páchnucej vody. A zrazu sa stal zázrak. Otec a syn, Ľudovít starší i mladší, dom kúpili.

Ľudia hlavami krútili. Roky šli a noví majitelia sa usilovali. Citlivo obnovovali stavania. Lenčova vináreň a reštaurácia dnes patrí v Modre k tým najlepším. Pečené kolená, grilované rebierka, jelenie ragú, grilovaný pstruh, zubáč na bylinkách... Pozri recepty na Pizzu pre celú rodinu Na programe leta je „pizza–program“. V ponuke je štyridsať druhov pizze na modranský spôsob. Kuchár Ivan má novú pec a cesto si pripravuje podľa vlastného receptu. Hladká múka, olivový olej, smotana... viac vám neprezradí. Keď vám však pizzu prinesú na veľkom tanieri, zbehnú sa vám neposlušné slinky.

Vo dvore rozvoniavajú oleandre a do veľkých čiaš sa nalievajú Ludvikove kvapalné zázraky... Nedal som sa dlho prehovárať. Objednal som si tú menšiu, tristogramovú. Dostal som chuť na slivkovú. Slivky som si bol v kuchyni obzrieť.

Neboli to žiadne „vriťhádzalky“, žiadne „klokotačky“, boli to pravé bystrické. Šárku sme do Modry nepustili! Pizza bola skvelá, chrumkavá a voňala škoricou. Takú podobnú, lenže vtedy to bol slivkový koláč, robievala i moja nebohá mať...

Dal som sa uniesť. Bolo sa treba vrátiť. Objednal som si ešte pohár polosuchého neronetu. Ročník 2009. Skvelé Ludvikovo červené...




Diskusia k článku

flymm
nuž ved vtedy to boli jednoducho koláče, beleše/baleše/ atd. Ináč mám tie koláče veľmi rád.
sisi1
alebo jednoducho slivkový koláč...
slivkovu pizzu nepoznajú ani taliani.
astheart
Zkusily jste švestkami poklást bramborákové těsto (bez česneku), upéct v troubě a pocukrovat? Mňam!






 



TOPlist