Fedor Malík:
Slepé kuriatka

Fedor Malík, 27. mája 2014     2 minúty čítania

Tento príspevok bude o kuriatkach, ktoré s tými dvojnohými nemajú takmer nič spoločné. Pôjde o polievku starých zašlých čias.


Foto: Pravda - Robert Hüttner
Materiálne sa na ňu treba dlhší čas pripravovať. Budeme potrebovať zo desať celých škrupín vajíčok s malým otvorom. Tie je potrebné riadne v horúcej vode poumývať a usušiť a potom naplniť hydinovou kašou. Tú si pripravíme z uvarených hydinových vnútorností, posekanej slaninky, 2 – 3 uvarených vajíčok, dvoch v mlieku namočených a vyžmýkaných rožkov, trocha detskej krupice, cibule, posekanej pažítky, soli, čierneho korenia, mletej papriky a majoránu. Všetko, prosím, dávkujte s mierou a majstrovským citom.

Plnku potom dobre rozmiešame a pozorne ňou naplníme slepačie škrupiny. Tie potom vložíme do vriacej osolenej vody a necháme ich zo dvadsať minút povariť. V druhom kastróliku si pripravíme svetlú maslovú zápražku s cibuľkou a sušenou petržlenovou vňaťou. Zápražku potom pridáme, päť polievkových lyžíc na liter, do „škrupinovej“ polievky a môžeme si ju vylepšiť i 2 – 3 lyžičkami sladkej smotany. Servírovanie bude nezvyklé. K hlbokému tanieru priložte veľkú i malú lyžičku. S malou potom vyberajte plnku zo škrupín.

A nezabudnite ani na čašu vína. Odporúčam svieži malo karpatský silván ročníka 2013.



Diskusia k článku

hubata
Pripomína mi to plnku "stratené kura", ale variť ju v škrupinách od vajec ...... Existuje toľko krásnych zapekacích misiek, možno použiť napr. aj pekáč na mufiny, aby sa čo najviac podobala plnka tvaru vajíčka.
rea1
tie škrupiny treba dôkladne umyť aj zvnútra, čo je úplne jasné, že sa nedá. plnka stratené kura, na východe plnka do polievky zvaná slepá kura je niečo iné, toto mi tiež pripadá ako dajaký nie veľmi podarený vtip.
kuchticka
Zemo zrejme pise recept z 19. storocia, ked este neexistovaly rozne zapekacie misky. Inak by to bolo ako v "Kocurkove".






 



TOPlist