
Foto: Shutterstock
Využite sezónu, keď sa v záhradkách začne rodiť jedno chutnejšie ovocie za druhým a doprajte si výborné crumble na raňajky, olovrant alebo ako šťavnatý dezert. Do zapekacích misiek môžete kombinovať chute presne na mieru každému maškrtníkovi. Crumble sa podáva teplý, môžete ho poliať pudingom alebo osviežiť kopčekom zmrzliny či šľahačky.
Jahodové s rebarborou
300 g rebarbory očistíme a nakrájame na kúsky. 250 g jahôd umyjeme, necháme odkvapkať a nakrájame na polovice. Rebarboru a jahody nasypeme do zapekacej misky, zasypeme 100 g trstinového cukru zmiešaného s 1 PL maizeny, pokvapkáme 1 ČL vanilkového extraktu a premiešame. Zo 60 g mäkkého masla, 40 g trstinového cukru, 100 g mletého kokosu pripravíme posýpku a rovnomerne ňou pokryjeme rebarboru s jahodami. Prisypeme 30 g mandľových lupienkov a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút.
Rebarborové s jablkami
Asi 500 g očistenej rebarbory nakrájanej na kúsky a 2 väčšie jablká – umyté, zbavené jadrovníkov, neošúpané a nakrájané na kúsky – nasypeme do zapekacej misy, dochutíme 3 PL hnedého cukru, 1 badiánom, 1 ČL mletej škorice, premiešame. Zo 100 g mäkkého masla, 2 PL hnedého cukru, 1 bal. vanilkového cukru a 250 g mletých mandlí prstami pripravíme posýpku. Nakoniec do nej primiešame 6 PL ovsených vločiek a posypeme rebarboru a jablká. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút.
Čerešňové s marhuľami
450 g umytých a odkôstkovaných čerešní a 300 g marhúľ vložíme do zapekacej misky. Posypeme 3 PL hnedého cukru, 1 PL škrobu a 1 PL mletej škorice, premiešame. Na posýpku zmiešame 50 g roztopeného masla, 100 g polohrubej múky, 50 g špaldových vločiek a 2 PL hnedého cukru. Prstami vytvoríme posýpku, ktorú rovnomerne rozložíme na ovocie. Vrch posypeme 2 PL nasekaných lieskovcov. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút.
Diskusia k článku