Foto: Shutterstock
Ako na bleskový dezert
Suroviny na 1 šálku (hrnček s objemom 320 ml):
• 3 PL polohrubej múky (približne 30 g)
• 2 PL práškového cukru (približne 25 g)
• 1 bal. vanilkového cukru
• štipku prášku do pečiva
• štipku soli
• 1 vajce
• 2 PL mlieka
• 2 PL oleja
• citrónová kôra, oriešky, kúsky čokolády či ovocia podľa chuti
Postup:
1. Hrnček vhodný na použitie do mikrovlnky vymažeme olejom. Zmiešame v ňom múku, práškový a vanilkový cukor, prášok do pečiva a štipku soli. Pridáme vajce, mlieko a olej. Všetky prísady dôkladne premiešame vidličkou, kým nie je cesto hladké. Podľa chuti môžeme do cesta primiešať aj nastrúhanú citrónovú kôru, nasekané oriešky či čokoládu.
2. Hrnček položíme na tanierik a ohrievame v mikrovlnnej rúre pri výkone 800 W približne 1 minútu a 15 sekúnd. Necháme v mikrovlnnej rúre 1-2 minúty odpočívať.
3. Vrch koláčika môžeme poliať lyžicou čokoládovej, karamelovej alebo ovocnej polevy, pripadne pridať kopček šľahačky či zmrzliny. Koláčik podávame ešte teplý, lebo keď vychladne, cesto stvrdne.
Na čo si dať pri príprave pozor:
1. Každý hrnček je iný. Preto sa čas prípravy môže líšiť v závislosti od tvaru, veľkosti a materiálu. Koláče do mikrovlnnej rúry najlepšie fungujú v hrnčekoch s rovnými stenami. Ideálne rozmery sú priemer 8 cm a objem 320 ml.2. Pred plnením hrnčeky vždy vymažte olejom alebo maslom.
3. Pod hrnček dajte vždy tanierik, ak by cesto vytieklo, nezašpiní rúru.
4. Hotové koláčiky vyberajte z mikrovlnnej rúry kuchynskými chňapkami, hrnček by mohol byť veľmi horúci.
5. Nezabudnite si koláčiky z mikrovlnnej rúry vychutnať teplé. Po vychladnutí rýchlo strácajú svoju vzdušnú konzistenciu, to je ich nevýhoda.
Diskusia k článku