Fedor Malík:
Silvestrovská vínová polievka

Fedor Malík, 31. decembra 2019     2 minúty čítania

Končíme devätnásty rok dvadsiateho prvého storočia. Uteká nám to, nepríjemne nám to uteká. A čo je najhoršie, už sa „rúbe aj v našom lese".



Dolieha na nás starších mrákava pesimizmu. Treba ju rozohnať, potlačiť. Veď aj zajtra svitne nový deň. A o pár dní už budeme listovať v kalendári magického roku 2020. Dúfajme, že to bude dobrý, priaznivý rok. Pozor však na pranostiky. Želám vám, aby po celý deň na Silvestra bolo zamračené. Lebo... Lebo ľudová múdrosť vraví, že „keď je na starý rok jasno, v maštaliach bude prázdno". Noc na Nový rok by však mala byť už jasná, lebo „jasná a tichá novoročná noc zvestuje nám dobrý rok". Je tu aj drobné upozornenie pre vinárov. V tú noc nesmie byť na zemi veľa snehu. Opäť „lebo", lebo „keď sa rok so snehom začína, sľubuje dosť chleba, ale málo vína"...

Naši predkovia bujaré oslavy Silvestra nepoznali. V ten deň bilancovali, účtovali v duši a kajali sa cirkvi. Nuž a pri silvestrovskej večeri sedeli pri stole všetci do nohy. Výpočet jedál kopíroval čas vianočný a potom sa chodilo vinšovať. K rodine, susedom, priateľom...

Dnes je to inak. Však to poznáte. Mladí bláznia a obloha je plná čínskych ohňostrojov, priestor nekonečne duní výbuchmi petárd. Naši štvornohí miláčikovia sa trasú a náš Bobko je už od obeda zalezený v kúte kuchyne. Von, medzi ľudí, hádam ani nepôjdem. Posedím s rodinou pri vyzdobenej kaukazskej jedli z Dánska, otvorím fľašu nášho šumivého vína zn. Modragne a budem ponúkať silvestrovskú vínovú polievku.

Jej príprava je jednoduchá. Pol litra ešte nefiltrovaného ryňáku ročníka 2019, tri–štyri rozšľahané žĺtky a trochu kryštálového cukru. Polievku nesoľte, povarte s hrsťou drobných cestovín. Ja tentoraz použijem gemerské gágoríky. Frkacúle som totiž minul pri obede na Prvý sviatok vianočný...

Diskusia k článku







TOPlist