Šéfkuchár Zdeněk Pohlreich:
Nie je nezdravé jedlo, je len nezdravé množstvo

Andrea Červenková, 2. mája 2014     4 minúty čítania

Šéfkuchár, majiteľ reštaurácií, podnikateľ, moderátor televíznych relácií, autor niekoľkých kuchárskych kníh - Zdeněk Pohlreich.


Foto: Andrea Červenková


Čo alebo kto vás priviedol k vareniu?

Variť som začal náhodou, v pätnástich rokoch som vlastne nevedel, čo chcem robiť. Pochádzam z krčmárskej rodiny, moji prarodičia prevádzkovali reštauráciu, asi som mal teda k tomu trochu bližšie, ale bola to zhoda okolností.

Patríte medzi osobnosti súčasnej českej kulinárskej scény, čo robí kuchára výnimočným?

Nemám rád, keď sa povie, že varenie je umenie, myslím si, že to je remeslo. Ale v mojom živote sa mi osvedčilo, že kuchári, ktorí chcú vyniknúť, potrebujú mať chuťový talent, sú ochotní tvrdo pracovať a zistil som, že v kuchyni to najďalej dotiahli ľudia, ktorí mali v sebe aj nejakú prirodzenú sociálnu inteligenciu. Ak totiž chcete byť kuchárom a byť úspešný i obchodne, potrebujete mať schopnosť, ako tieto svoje nápady oznámiť ľuďom tak, aby ich oni mohli realizovať vo väčšom rozsahu.

Ste známy svojimi televíznymi reláciami. Máte pocit, že reštaurácie, ktoré sa objavili v epizódach Ano, šéfe vedeli vaše rady reálne aplikovať?

Celkom úprimne si myslím, že väčšina tých reštaurácii nie. Reštauračný biznis je plný ľudí, ktorí v ňom nemajú čo hľadať. Som smutný, že do tohto biznisu môžu ľudia vstúpiť bez akéhokoľvek obmedzenia a myslím si, že by to takto nemalo byť. A keďže táto relácia bola primárne o zlých reštauráciách, musím povedať, že „úmrtnosť“ týchto podnikov je – pokiaľ som sa dopočul – značná. Často krát nás už aj tak volali „päť minúť po dvanástej“, takže tých odpadlíkov je mnoho a je to škoda. Reštauračný biznis by sa mal nejako rozumne riadiť, aby sa takého krachy a ľudské tragédie objavovali čo najmenej.

Formát tejto relácie je prevzatý z relácie, v ktorej vystupuje svetoznámy kuchár Gordon Ramsay. Vraj ste ho dabovali?

Áno, v roku som 2012 dostal cameo rolu v českom dabingu populárneho amerického animovaného seriálu Simpsonovci, kde som nadaboval jeho postavu. Bola to moja životná rola - povedal som asi 3 vety (úsmev).

Ak by ste si mali vybrať medzi bryndzovými haluškami alebo knedlo, vepřo, zelo, ktoré jedlo by to bolo?

Ja si pochutím na oboch. Slovenská kuchyňa je viac zemitejšia, používa klasickejšie, základné suroviny, je jednoduchšia. V českej sa používa viac rôznych mäsových výrobkov a viac omáčok.

Môže byť zdravé jedlo aj chutné?

Samozrejme. Okrem toho si myslím, že nezdravé jedlo neexistuje, je len nezdravé množstvo.

Na 5. ročníku Slovak Food Festivalu, ktorý sa bude konať 22. - 25. mája 2014 na Bratislavskom hrade, budete s vybranými divákmi variť na pódiu nedeľňajší obed. Čím nás prekvapíte?

Celé to bude o tom, aby sa v ľuďoch prebudila chuť variť. Nemám problém sa podeliť s publikom o recepty, no realita je taká, že v domácich podmienkach ľudia doma nenavaria tak ako profesionáli. Domáce varenie má byť relatívne rýchle, ak je to možné, tak jednoduché, z pomerne malého počtu surovín. Takže cieľom nemá byť učiť niekoho napríklad molekulárnu kuchyňu.

Ak by ste si mali vybrať ešte raz, čím by ste chceli byť, vybrali by ste si opäť povolanie kuchára?

Za nič na svete by som nemenil, je to to najlepšie povolanie. Svoju prácu milujem, som v nej spokojný a nejakou zhodou okolností sa mi podarilo byť trochu známejší než ostatní.




Diskusia k článku

pusta
súhlasím s pánom Pohlreichom, vyrastala som v tom prostredí a reštauračný biznis neunesie živorenie a prežívanie zo dňa nadeň, je závislý hlavne od dodávateľov čerstvých a kvallitných surovín, patričného vybavenia a kvalitného personálu, kreativity, pružnosti a mnohých zdanlivých drobností, ktoré zaručujú prosperitu danej reštaurácie,.
tento biznis je založený na "hop alebo trop", teda prosperita alebo bankrot.
hosťovi musíte vedieť naservírovať zaručene čerstvé jedlo, a to ako zložité, tak aj obyčajné a celkom jednoduché, predovšetkým kvalitné, to je záruka, že sa hosť k vám vždy rád vráti a pritiahne aj dalších hostí.
radost
táto veta je mojím mottom v kuchyni:
=Domáce varenie má byť relatívne rýchle, ak je to možné, tak jednoduché, z pomerne malého počtu surovín.=
dobre sa mi rozhovor čítal..zdá sa - hoc hviezda-stojí nohami na zemi..:-)
fazia
Vážim si ľudí, ktorý majú radi svoju prácu, AKO svoje POVOLANIE :)
Nech sa Vám darí, robiť radosť nielen SEBE ale aj DRUHÝM :)
kimlo
Zdenda je super chlapik, ked som sa s nim stretol, dobre sme si pokecali, akurat nema rad palive jedla...ale to neva.
kolla
svoje povolanie treba milovať, vtedy je radosť pracovať :) držím palce!
concord
Je to 100% profík. Normálny chlap ktorý sa nehraje na hviezdu. My môžeme len závidieť Čechom že majú takých profíkov ako je pán Pohlreich alebo Radek Kašpárek.
rain333
my nemáme čo závidieť, aj na sk sú skvelí kuchári, len nehovoria oplzlosti v rôznych reality show....ale varia a zákazníci sú spokojní ;)






 



TOPlist