Šéfkuchár Zdeněk Michálek:
80 percent zahraničných hostí si pýta slovenské špeciality

Varecha.sk, 20. januára 2011     5 minút čítania

Kulinárske skúsenosti naberal vo viacerých reštauráciách po celej Európe.


Foto: Peter Frolo

Šéfkuchár Zdeněk Michálek


Učil sa od renomovaných majstrov kulinárskeho umenia. Bol superfinalistom súťaže HoReCa kuchár roka 2010, finalistom súťaže Tatranský kuchár roka a kvalifikovaným súťažiacim prestížnej dubajskej súťaže The Emirates Salon Culinaire. Člen Gourmet Clubu a rodák z Brna, v tomto období ho môžete vidieť variť v relácii Piknik club. Šéfkuchár hotela Holiday Inn Bratislava - Zdeněk Michálek.

,,Áno, získaval som skúsenosti v zahraničí, v Nemecku som viedol českú reštauráciu. No postupom času som zistil, že väčšou výzvou je pripomenúť domácim ich tradičné jedlá," hovorí odborník. "Mám pocit, že v dnešnom svete bez hraníc sme si až príliš zvykli na zahraničnú kuchyňu a tá domáca sa vytráca.“

Aj keď rád varí jedlá z celého sveta, kladie dôraz najmä na sezónne využitie surovín

,,Zahraniční klienti radi ochutnávajú tradičné slovenské špeciality, ale i pre domácich je to príjemná zmena. Čoraz častejšie mám od kongresových klientov požiadavky na zostavenie jedál českej a slovenskej kuchyne. Menu vyberám aj podľa aktuálneho ročného obdobia a s tým súvisiacou sezónnou dostupnosťou surovín. Každý mesiac ponúkame v našej reštaurácii okrem jedál z jedálneho lístka aj tematicky zamerané menu. Či už to boli septembrové husacie hody, novembrová divina alebo decembrová zabíjačka. Najbližšie pripravujem mesiac českej kuchyne a mesiac rybích špecialít.“

V redakcii sme si pri týchto slovách predstavili napríklad výbornú klasickú poctivú žemľovku s tvarohom, hrozienkami a sladkými, šťavnatými, práve odtrhnutými jablkami. ,,Presne tak, na denné menu pripravujem aj takúto pomaly už zabudnutú dobrotu a ak ju môžem pripraviť z jabĺk slovenských, mám šťastný deň! V období, keď budú trhoviská plné čerstvých jabĺk, spomeňte si na mňa. Určite sa bude u nás v tom čase podávať. ˝

Degustačné večery bývajú zábavné


Foto: Horeca magazine

Prvý degustačný večer moderoval Martin Nikodým.


Okrem klasických obedov, večerí a posedení s priateľmi máte možnosť vidieť Zdeňka aj pri netradičných degustačných večeroch, kde sa podáva 7-chodové degustačné menu so slovenskými i zahraničnými vínami, v spoločnosti moderátora, someliera a príjemnej živej hudby.

,,Mám rád tieto večery, rád debatujem s hosťami, varím pred nimi a upozorňujem, prečo konkrétnu vec robím tak, ako ju robím. Vždy sa pri tom výborne zabavíme. Rád by som aj týmto ľudí presvedčil, že stravovanie v hoteloch už dávno nie je len pre ubytovaných hostí.“ Termíny ako i informácie o týchto večeroch nájdete na www.holidayinn.sk alebo na www.facebook.com/HolidayInnBratislava.

Na záver nás zaujímalo, čo najradšej varí v súkromí pre seba a svojich priateľov. ,,Rád experimentujem, skúšam nové recepty a kombinácie klasickej kuchyne s modernou. A momentálne som prepadol BIO surovinám, ktorých chuť a kvalita sa nedajú porovnať s bežnými surovinami. Je to citeľne poznať aj na výslednej chuti jedla. Použitím BIO surovín sa dostávame do úplne iného stupňa chuťového zážitku. V najbližšom čase sa podelím o tieto zážitky s hosťami našej reštaurácie.“


Chystáte sa do reštaurácie hotela Holiday Inn? Vytlačte a vystrihnite si priložený kupón, a do 30.06.2011 dostanete k akémukoľvek hlavnému jedlu aj pohár vína!






























Komerčná informácia.




Diskusia k článku

honestka
to sa mi paci, ze sa zacnu ponukat nase jedla, ved ich je vela dobrych aj tych co varili nase stare matere... a ozaj ked ludia cestuju aj v jedle chcu vyskusat ten original a nie opakovacky originalov sice v nazvoch, ale chutiace celkom odlisne nahradzajuce iba surovinami, ktore su dostupne len u nas. Tesim sa na NASE speciality!
oldomachac
prepacte, mna trochu matie veta ,,80 percent zahraničných hostí si pýta slovenské špeciality" som slovak, dost stary, ale neviem, aka je typicka gastro specialita slovenska( bryndzove halusky asi nie, to je ludove jedlo spopularizovane tusim v motoreste dechtare, alebo niekde tam pod tatrami) a ine, .............. nemam potuchy, tie jedla spominane v tomto clanku, su vsetko ine, len nie slovenske, ak sa mylim, prepacte, ak nie, prosim vyvedte ma z omylu, dakujem,
tinca
tak zahraniční chcú našu kuchyňu a my keď ideme von zase tú ich, aspoň ja rada ochutnám vonku okrem chrobákov takmer všetko.@oldomachac prečo si myslíš, že bryndzové halušky nie sú slovenská špecialita, hádam nie italská? Len pouvažuj máme ich neúrekom a môžeme byť pyšní na našu kuchyňu len si pozri recepty varecháčov a budeš žasnúť :-)
anickadusicka
tí zahraniční zrejme nevedie, čo sú naše špeciality. zrejme to bolo skôr myslené, ze sa pýtajú, co im ako slovaci vieme ponuknut netradicné.
a je to uz len na nasej sikovnosti, ako sa predáme....
julica
no ja mam podobny nazor ako @oldomachac , pirohy a halusky a zemiaky s kyslym mliekom, to vela ludi nepochopi. slovenska ludova gastronomia je velmi skromna a ta novodobejsia - same vyprazance, zabalene prazenice v mase a tu stipka kecupu, horcice, sojovky a este aj kari... ale nebudeme sa za to vesat, ze nemame lepsie recepty ako taliani, madari ci francuzi
sandratamer
Na Vareche je toľko slovenských receptov, že by ste sa možno čudovali (naozaj to nie je len o haluškách a vyprážaných jedlách), skúste hľadať podľa regiónov. Inak pre mňa je typickou slovenskou špecialitou pečená kačica alebo hus, dusená kapusta a lokše. Alebo makové šúľance, haruľa, kapustnica, kopaničiarska šurdica, naše mamine fazuľovice, gemerské guľky, holubky, mačanka, džadky... Na slovenskú kuchyňu a jej tradície nedám dopustiť, a recepty na jedlá, ktoré pripravovala ešte moja babička si úzkostlivo opatrujem...
alexdidi
Pripájam sa ku @sandre a plne s ňou súhlasím...tiež nedám dopustiť na našu slovenskú kuchyňu i keď varím aj mnoho iných jedál iných krajín, vždy sa vraciam k tým našim a stále patria u nás k tým najobľúbenejším....a je ich dosť, ešte omnoho viac, ako vymenovala sandra....
julica
áno, ale stále je to kapusta, zemiak, múka, mám ich takisto rada, ale myslím, že honosná večera sa z nich poskladať nedá a úplne chápem neslovanov, že im to pripadá nechutné. pečená hus a kačica mi idú skôr k morave, holubky na balkán atď...
sandratamer
@julica , to potom taliani nemajú orginálne nič , vraví sa že pizzu ukradli mexičanom a cestoviny číňanom. Jedlá čo som spomínala vyššie sa dedia v našej rodine z generácie na generáciu, no a áno, každé jedlo niekto vymyslel a nemusel to byť práve Slovák. A keď sme pri "neslovákoch", nesúhlasím s tebou, osobná skúsenosť z čias keď som tlmočila na obchodných rokovaniach.:-) Rada spomínam sa mastné ústa francúzov a nemcov vytierajúich taniere po kačkách lokšami, íra čo si vždy objednal halušky a ďalšieho francúza, pre ktorého sme vždy zháňali reštauráciu, kde mali čerstvý zabíjačkový tanier (ich klobásy plnené kuracími vnútornosťami som mala tú česť ochutnať). Každá minca má dve strany, sú takí aj takí.
julica
pôvod pizze a cestovín môže byť spoločný s inými krajmi, možno aj náhodou, ako však vidíme, popasovali sa s tými surovinami úplne ináč, zatiaľ čo my ani veľmi nie, také pirohy sú jasným pozostatkom pelmenov, veď sa aj robia najmä u rusínov... čo už na tom, hlavne ak to niekomu chutí :) (ja by som sa bez slovenskej kuchyne pokojne zaobišla)
alexdidi
@julica , keď sú pirohy pozostatkom peľmeňov, tak potom asi aj ravioly či torteliny? A nie je pravda, že ich robia rusíni, tí robia peľmene...tiež mám skúsenosti s cudzincami ako im chutí slovenská kuchyňa, veď tú netvoria len bryndzáky....a ešte otázka-si vôbec Slovenka? Tebe asi viac chutí aj anglická kuchyňa, len aby nebola slovenská....
julica
@alexdidi , má mi nasilu chutiť slovenská kuchyňa, keď je podľa mňa sedliacky skromná, veľmi jednoduchá? čo sú to za nacionalistické bláboly, prosím ťa pekne. ako vidíš vyššie, píšem, že rovnaké jedlá môžu mať spoločné rôzne kraje, a to celkom náhodou. podľa mojich vedomostí slovenská kuchyňa je typická slovanská, nič špeciálne. to je všetko
juro8547
Ahojte:) V prvom rade by som sa pozastavil pri fotke pani redaktorky ,,sandratamer,, ste velmi pritazliva.. A teraz k teme. Myslim si ze nasa Slovenska kuchyna je pomerne skromna, jednoducha, ale rozhodne vzacna! Pracujem ako kuchar, robil som na Slovensku i v zahranici. A vsade milo vitali Slovensku kuchynu. Nase jedla urcite nikdy neupadnu do zabudnutia.. I ked musim uznat ze niektore nase ,,papance,, nemusim:) ale vzdy rad pripravujem. Myslim si ze pri vareni netreba byt vzdy zarity, treba varit s chutou a fantaziou.
allis
To jsem se po ránu při sobotě hezky zasmála... Prý slovenská kuchyně je prostá a sedlácká... jasně, zato ta česká, ruská, maďarská, sicilská, francouzská či rakouská, to byly samé bohaté kuchyně bohatých zemí...
Co je sililská focaccia, raviolli plněné tvarohem, tortilly, pizzy, slané koláče všech zemí, stejně tak všude podávané slané a sladké těstovinové taštičky?
Napadlo vás, slečno (paní) Julico, že právě chudoba nutila naše prapředky vymýšlet skvostná jídla?
Kam se podíváte, všude na světě se jedla hlavně jídla z mouky a sezónní zelenina… V Asii navíc rýže, v Evropě od objevení Ameriky navíc brambory.
Proč myslíte, že všechny národy světa vařily dlouhé hodiny pod bodem varu na vlažné plotně? Protože potřebovaly přepočítat mamon nebo proto, že musely makat na poli, v továrně či v domácnosti?
Vaše kapustnica se vám zdá nejspíš příliš prostá, ale choucrote byste se nejspíš vzala na milost. Vaše halušky vám připadají těžké, ale švýcarské fondy vám připadají lehčí?
A při vší úctě si dovolím nesouhlasit s tím, že je vaše kuchyně JEN příliš těžká. Každá kuchyně má své pokrmy pro sedláky pracující 14 hodin na poli, pro děti či ženy, kuchyni selskou i zámeckou a také jídla hutná zimní či lehká letní. Je jen na kuchaři, jestli chce své hosty uctít nebo uspat :-) :-) :-)






TOPlist