Fedor Malík:
Sarmale s pivom

Fedor Malík, 24. júna 2014     2 minúty čítania

Neviem iste, či pivu verní štamgasti siahnu i po čaši vína, viem však, že väčšina vinárov pivo obľubuje.


Foto: Pravda - Ivan Majerský



Pivo je napríklad vykúpením i po odbornej degustácii vína. Pije sa pri takejto príležitosti v Madride, Porte, Bruseli, Berlíne, vo Verone i v argentínskej Mendoze. Nie však v Paríži. V Paríži východnej Európy, v Bukurešti, však áno. Strávil som tam nedávno zopár dní a týmito riadkami to potvrdzujem.

Štyri dni sa tvrdo pri víne pracovalo a potom prišiel pohár piva ako zjavenie. Pivo zahasilo smäd a zmenilo i reakciu v papuľke. A potom sa šlo na obed. V ľudovej reštaurácii La Mama podávali jednoduché a lacné papaničky. Mohli ste si vybrať. Rumunský „snicel“ so zemiakovým pyré, aradský „gulas“ s bielym chlebíkom, grilované kuracie stehienko s kostičkou v alobale, kapustové holúbky „sarmale“, odvodené od balkánskej sarmy.

Všetko bolo voňavé a chutné, všetko šlo hladko dolu krkom. Možno i vďaka pivu, domácemu i licenčnému z Dánska. Jedno i druhé sa čapovalo vo štvordecových pohároch alebo podávalo v tretinkových fľašiach. Moky to boli výborné. Voňali po slade i po chmeli, vzhľad mali reduktívny a osviežujúce bublinky kvasného oxidu uhličitého boli maličké.

Dopil som „tuborg“ a objednal si ešte pohár domáceho „Ciuc“. Omočil som pery v hustej pene a „vciucol“ do seba dva glgy domáceho jantáru. Reklama, nereklama, bolo to dobré pivko...



Diskusia k článku

hubata
Teda takéto značkové som nemala možnosť ochutnať, ale keď sa tlupa záhradkárov dohodne že v sobotu o 19.00 hod. sa stretneme na pive u "Koníčka" tak nám chutí orosená desina tak ako by to bol "Tuborg" alebo "Ciuc"......






 



TOPlist