Rýchlovky na večeru:
Tortilla, pita, tacos... Vyznáte sa chlebových plackách?

Kulinární studio MAFRA, 13. júna 2023     5 minút čítania

Je praktické mať doma poruke obilninové placky vo vákuových vreckách. Nielenže vydržia oveľa dlhšie než klasické pečivo, ale oceníte ich aj keď potrebujete rýchle jedlo. Stačí ich naplniť, zapiecť a o pár minút si môžete pochutnať na skvelej dobrote.



Na fotografii zľava: piadina, pita chleby, pšeničné tortilly a kukuričné tortilly
Foto: Kulinární studio MAFRA


Kukuričná tortilla

Juhoamerické placky zo špeciálnej kukuričnej múky nixtamal alebo harimasa sú veľké 12–15 cm. Upečené nasucho na panvici budú mäkké, upečené v oleji chrumkavé. Často tiež bývajú tvarované do misiek na tacos.

Pšeničná tortilla

Veľké tortilly z hladkej pšeničnej múky sú populárne na severe Mexika a v Texase. Do cesta sa pridáva trochu bravčovej masti, aby sa zachovala ich vláčnosť. Majú priemer asi 30 cm. Na burrito sa plnia rôznymi surovinami – mletým alebo trhaným mäsom, fazuľou a zeleninou. Používajú sa aj ako príloha k rozličným omáčkam.

Pita

Chlebová placka zo pšeničnej múky, vody a droždia je tradičná v kuchyni Blízkeho východu. Namáča sa do omáčok aj dipov alebo sa do nej, rozrezanej do tvaru taštičky, vkladá zelenina a ďalšie suroviny ako do sendviča.

Piadina

Talianska placka piadina romagnola zo pšeničnej múky má dokonca európsku ochrannú známku. Cesto je z hladkej pšeničnej múky, vody, zo soli a z tuku – masti alebo olivového oleja. Pridať sa môže aj štipka sódy bikarbóny či kypriaceho prášku do pečiva. Plnená rôznymi surovinami je najobľúbenejším talianskym rýchlym občerstvením do ruky.


Z akej múky?



Foto: Shutterstock

Pri kulinárskych experimentoch s cestom na placky nemusíte vždy zostať len pri hladkej pšeničnej múke. S inými druhmi získate nové chute.

Pšeničná
Pšeničné múky sú veľmi rozdielne. Inú chuť budú mať placky, ak použijeme obyčajnú hladkú múku, a inú, keď budú z čerstvo zomletej celozrnnej alebo špaldovej múky. Vyskúšať môžeme aj zdravšiu múku s klíčkami.

Cícerová
Jemne zomletý cícer je fantastický bezlepkový variant pšeničnej múky. Cesto z neho odporúčame urobiť redšie, podobne ako na lievance a placky piecť na kvapke tuku. Cícerovú múku predáva väčšina obchodov so zdravou výživou.

Kukuričná
Mexické tortilly sa síce pripravujú z kukuričnej múky, ale zo špeciálneho druhu harimasa. Táto múka sa musí poriadne prepracovať a placky je potrebné lisovať či vyvaľkať tak, aby boli takmer priesvitné.

Múka atta
Je to špeciálna pšeničná hrubá múka určená na prípravu indických placiek čapátí. Ťažšie sa s ňou pracuje ako s klasickou hrubou múkou, preto nie je vhodná na pečenie sladkého pečiva.



Pripravte si z rôznych druhov placiek ľahký brunch či večeru:









ANKETA: Vyskúšali ste niektorú z týchto chlebových placiek?

68,6%



31,4%







Diskusia k článku







 



TOPlist