Na fotografii zľava: piadina, pita chleby, pšeničné tortilly a kukuričné tortilly
Foto: Kulinární studio MAFRA
Kukuričná tortilla
Juhoamerické placky zo špeciálnej kukuričnej múky nixtamal alebo harimasa sú veľké 12–15 cm. Upečené nasucho na panvici budú mäkké, upečené v oleji chrumkavé. Často tiež bývajú tvarované do misiek na tacos.Pšeničná tortilla
Veľké tortilly z hladkej pšeničnej múky sú populárne na severe Mexika a v Texase. Do cesta sa pridáva trochu bravčovej masti, aby sa zachovala ich vláčnosť. Majú priemer asi 30 cm. Na burrito sa plnia rôznymi surovinami – mletým alebo trhaným mäsom, fazuľou a zeleninou. Používajú sa aj ako príloha k rozličným omáčkam.Pita
Chlebová placka zo pšeničnej múky, vody a droždia je tradičná v kuchyni Blízkeho východu. Namáča sa do omáčok aj dipov alebo sa do nej, rozrezanej do tvaru taštičky, vkladá zelenina a ďalšie suroviny ako do sendviča.Piadina
Talianska placka piadina romagnola zo pšeničnej múky má dokonca európsku ochrannú známku. Cesto je z hladkej pšeničnej múky, vody, zo soli a z tuku – masti alebo olivového oleja. Pridať sa môže aj štipka sódy bikarbóny či kypriaceho prášku do pečiva. Plnená rôznymi surovinami je najobľúbenejším talianskym rýchlym občerstvením do ruky.Z akej múky?
Foto: Shutterstock
Pri kulinárskych experimentoch s cestom na placky nemusíte vždy zostať len pri hladkej pšeničnej múke. S inými druhmi získate nové chute.
Pšeničná
Pšeničné múky sú veľmi rozdielne. Inú chuť budú mať placky, ak použijeme obyčajnú hladkú múku, a inú, keď budú z čerstvo zomletej celozrnnej alebo špaldovej múky. Vyskúšať môžeme aj zdravšiu múku s klíčkami.
Cícerová
Jemne zomletý cícer je fantastický bezlepkový variant pšeničnej múky. Cesto z neho odporúčame urobiť redšie, podobne ako na lievance a placky piecť na kvapke tuku. Cícerovú múku predáva väčšina obchodov so zdravou výživou.
Kukuričná
Mexické tortilly sa síce pripravujú z kukuričnej múky, ale zo špeciálneho druhu harimasa. Táto múka sa musí poriadne prepracovať a placky je potrebné lisovať či vyvaľkať tak, aby boli takmer priesvitné.
Múka atta
Je to špeciálna pšeničná hrubá múka určená na prípravu indických placiek čapátí. Ťažšie sa s ňou pracuje ako s klasickou hrubou múkou, preto nie je vhodná na pečenie sladkého pečiva.
Diskusia k článku