Fedor Malík:
Rybia tridsiatka

Fedor Malík, 2. apríla 2019     3 minúty čítania

Syn môjho priateľa Samuel mal nedávno tridsiatku. Žil pár rokov v Škandinávii a svoje prvé vážne okrúhliny si chcel pripomenúť s vôňou a chuťou rybaciny. Požiadal ma o zorganizovanie takejto, na Malé Karpaty dosť nezvyčajnej, hostiny.



Bral som to ako výzvu. Dal som sa nahovoriť. Napokon, som na dôchodku a čas ide akosi pomalšie. Navyše mám k dispozícii aj vhodné priestory. Na modranskom námestí, takmer hľadiac nášmu Lajkovi Štúrovi do očí, pomaly končíme s obnovou meštianskeho domu zo 16. storočia. Priestory enotéky v prednej časti domu skromne ožívajú. Schádzame sa tam pri víne a pri studenom tanieri. Niečo aj navarím, niečo aj ponúknem. Brillat–Savarin by mal radosť.

Partnerstvá vína a jedla sú vydarené. Príkladom toho bola i Samova tridsiatka. Tucet jeho priateľov sa usadil k stolom. Pripilo sa naším šumivým Modragne. Potom sa rozniesli tanieriky so špargľovo-lososovým šalátom. Kúsky bielej i zelenej špargle, kúsky lososa, drobné kapary, lístky červeného šťaveľa, vetvičky kôpru, olivový olej, citrónová šťava, soľ, trojfarebné korenie. Paráda. Do čiaš sa nalievali modranské soviňóny z honu Noviny. Malíkov i ten „pyrazínový” zo šenkvickej Kozary. Na stole rozvoniavala chrumkavá bageta a chladnúci biely maďarský chlieb...

Oslávenec i hostia boli nadšení, keď som im oznámil, že o chvíľu pokračujeme na lososovú nôtu. O pol hodiny sa podával varený švédsky losos.

Úhľadné porcie lososa sa varili 15–20 minút v octovej vode s čiernym i novým korením, bobkovým listom, pokrájanou cibuľou, mrkvou a kôprom. Losos sa potom vyložil na veľký biely tanier a ozdobil sa s petržlenovou vňatou a kolieskami limetky. Podával sa so smotanovou kôprovou omáčkou a s malými varenými zemiakmi.

Fajtu vína sme nemenili. Zostali sme verní soviňónu. Prekoštovali sa moky z celého sveta. Austrália, Nový Zéland, Južná Amerika aj Afrika, Štajersko aj Morava. Chcete vedieť, ktorý bol najlepší? To vám neprezradím. Príďte medzi nás a presvedčíte sa sami, že naše vínne besedy sú zmysluplné a poučné...



Diskusia k článku







 



TOPlist