Fedor Malík:
Roláda bez rolovania

Fedor Malík, 8. januára 2023     2 minúty čítania

Máme nový rok. Od narodenia Krista už dvetisíc dvadsiaty tretí. Aký bude, čo nám prinesie?



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Bude pokoj, menej nenávisti? Bude viac úsmevov na tvárach ľudí tejto planéty, na ktorej prebýva už viac ako osem miliárd potomkov Adama a Evy? Ťažké, preťažké otázky... Optimizmu je čoraz menej, pesimizmus je zo dňa na deň agresívnejší. Riešenie je v nás. Skromnosť, pokora, láska...

Som už pár rokov na dôchodku a dosť času venujem gastronómii. Zo dňa na deň sa zdokonaľujem. Každodenne varím a pečiem. Aj keď sme len dvaja, občas s konzumáciou „pomôžu“ aj vnuci. Máme ich šesť a takmer všetci preferujú mäsové pokrmy. Robia sa mi akosi lepšie a dovoľujú mi v praxi sem–tam uplatniť aj nápady s fantáziou.

Tak napríklad tento víkend bude na stole kuracia roláda. Roláda bez rolovania. Je to nápad moravských vinárok. Nápad prostý. Potrebujete mať v špajze len nádobu na „srnčí chrbát“. Vyložte ju papierom na pečenie a vo vrstvách nakladajte najskôr naklepané, osolené a okorenené kuracie prsia. Pokračujte vrstvou anglickej slaniny, potom nasekanej mladej cibuľky s vňaťou a napokon pridajte plátkový čedar. Štruktúru mozaiky budúcej rolády môžete zlepšiť kúskami zelenej špargle a konzervou baby mrkvičiek. Na vrch rolády naložte opäť plátky kuraťa. Roládu stlačte, prikryte papierom a pozvoľna pečte pri teplote 180–190 °C asi 60–70 minút.

Chladnúcu dobrotu potom vyklopte na dosku, narežte na plátky a podávajte s bulgurom. Do čaše navrhujem naliať čosi dobré a biele z nádejného ročníka 2022...



Diskusia k článku







 



TOPlist