Trendy:
Redaktorka Varechy majsterkou Slovenska v ukladaní riadu! (Video)

Sandra Támerová, 15. apríla 2010     4 minúty čítania

Včera sa v Bratislave uskutočnil prvý ročník majstrovstiev Slovenska v ukladaní riadu do umývačky. Jednou z víťaziek sa stala aj redaktorka portálu Varecha.sk Sandra, teda ja.


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Víťaz získal takúto medailu.


Výrobca pomocníkov do domácnosti usporiadal recesistickú súťaž po prvý krát. Moderátor podujatia Milan „Junior“ Zimnýkoval vyzval všetkých prítomných, aby sa zapojili do súťaže, a ja som neváhala. „Zlatá medaila“, ktorá mi teraz visí na čestnom mieste v kuchyni, bola ozaj veľkým lákadlom.

Kým bola súťaž odštartovaná, obzreli sme si dôkladne najnovší model umývačky spoločnosti Elektrolux, do ktorej sme mali riad ukladať. V hlave sme narýchlo zosnovali plán, akým spôsobom riad účelne porozkladať, a po odštartovaní sme sa vrhli na vec. Iné družstvá si očividne dávali na čas, my sme nenechali nič na náhodu. Neznášam prehry, už odmalička :-)



Niekomu šlo ukladanie od ruky, iní si s ním nevedeli dať rady...

Najprv sme poukladali príbory, potom taniere, poháre, misky a nakoniec veľkú tácku. Kto prvý zavrel naplnenú umývačku, bol víťazom. Kým ostatné družstvá ešte svojím pomalým spôsobom ukladali posledné kúsky riadu, my sme už pili kávičku.

Na podujatí okrem iného bolo možné pozrieť si ako funguje umývačka riadu zvnútra, na presklenom modeli. Tiež občas premýšľate nad tým, čo sa deje vnútri umývačky? Je to asi preto, že nemajú dvierka s okienkom ako napríklad práčky. Môj brat, keď bol malý, dokázal pri práčke presedieť celé hodiny nakúkaním do bubna, keď prala. Dokonca si pri nej občas aj schrupol.

Tajomstvo odhalené - toto sa deje v útrobách umývačky...


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Technologický zázrak...


Presklený model zaujal, pristavil sa pri ňom každý. Bolo naozaj zaujímavé sledovať, ako pätica sprchovacích ramien nájde aj tú najskrytejšiu nečistotu. A čo je fakt zaujímavé, umývačky riadu novej generácie minú maximálne 11 litrov vody na jeden umývací cyklus.

Účelný je aj systém automatického vypnutia, ktorý po desiatich minútach od skončenia umývacieho cyklu umývačku celkom vypne. Tým sa znížia aj účty domácnosti za elektrinu. A čo je najpodstatnejšie - nový model umývačky RealLife má o desať litrov väčší úložný priestor v porovnaní s inými modelmi.

Koše umožňujú uloženie riadu rozličných veľkostí a tvarov. Je to pohodička, keď vás domáce práce bavia... Aj bez medaily, ktorú si však asi každá z nás za druhú „domácu“ smenu určite zaslúži.



Diskusia k článku

kuchticka
Ze by to bolo nejake umenie? Zrejme mam velmi jednoduchu umyvacku, lebo som nemala problemy do nej naskladat vsetok moj riad okrem hrncov. A veru ju vyuzijem - do kazdeho kutika nieco nastrkam, takze je uplne plna, vyuzita na 100%.
michsamant
Blahozelam sikovnej redaktorke Sandre Ukladacke :) Urcite to bola sranda :))
hannah22
Gratulujem Sandra, skúseností a zážitkov nie je nikdy dosť... :))
sjuz
Gratulujem, Sandra :)), perfektné !!!
Moja lenivosť dospela až do takého štádia, že frflem, keď musím riad z umývačky vyberať, keď prídem z práce domov...nie, aby som bola vďačná za to, že ho nemusím umývať ja....
Tiež "preukladávam" riad v umúvačke, ktorý tam len tak ledabolo pohádžu členovia domácnosti tak, aby sa ho tam zmestilo čo najviac:))
Ale stále vravím, že lepšie veci ako sú: umývačka, drvič odpadov a indukčný sporák, ktoré mám doma, sa ani nemohli vymyslieť:)), pretože mi úžasne šetria čas, a môjmu mužovi peňaženku!!!
enge149
blahoželám,musela to byť aj sranda,my máme práve umývačku riadu pokazenú,tak,je to "katastrofa"umýva moja polovička a ja sa stále smejem,zasa je pokazená umývačka"ja som kedysi vyhrala v ukladaní piva do debničiek,tiež to bolo super,lebo pivo bolo plné...
jezibabka1
@kuchti čka recesii sa mädze nekladú, pobavila som sa, že niekto také niečo vymyslel:))))))) veď sranda musí byť aj keby na umýčku nebolo:))))
evas13
Sandra blahoželám k tvojmu výkonu a je vidieť, že si rovnako dobrá v práci ako aj doma. Výkonná nadovšetko.
Začiatkom 90-tých rokov som pred kolegyňami, že sa mi pokazila umyvačka riadu a veru skoro vyskočili z kože,: "A ty máš umývačku riadu? Ano manžel má sádru tak si umývam riad sama." Totiž to v tú dobu som pracovala v bufete a tam sa muselo robiť všetko, aj za pultom aj pri umývadle s riadom a aby ma odbremenil umýval riad on.
sandratamer
@2010 , si zabil s tym varenim v umyvacke :-)))). (Len pre informaciu "si zabil" je oblubene slovne spojenie pubertakov, teda aj mojej dcery, ktore pochadza od rapera Rytmusa :-) )

Inak uz som videla piect maso na motore v aute. Ludia isli na dvojhodinovy vylet autom, a kym prisli na miesto, masko bolo upecene :-)))
2010
Sorry, a to hlavne som zabudol
gratulujem,
(ja to doteraz neviem spravne nalozit,aspon tak mi bolo povedane takze, mam dobru vyhovorku )
58vlasta
Gratulujem, sandratamer, u mňa by sa umývačka neuživila, riad poumývam za chvíľku. Ale mám známych, ktorí si kúpili umývačku riadu, deti sa tešili, že konečne nebudú musieť umývať riad, len poukladať do linky. Teraz nemá ani ten umytý riad kto poukladať...:-) Keby tak vynašiel niekto robota, čo by riad z umývačky rovno do políc povykladal...
cistinka
Gratulujem pani redaktorke a želám jej veľa špinavého riadu, aby všetkým dokázala, že je najlepšia :-)
Som hrdá, že varechu riadi taká majsterka so zlatou medailou na krku ... to je jedno v akej disciplíne, hlavne že je sranda :-)))
altyn
Gratulujem, ak vieš naukladať dobre riad do umývačky, tak isto vieš aj dobre baliť kufre a vyupratovať skrine.....
torticka
Sandri, aj ja blahoželám. Mám jednu otázku. Využijú umývačku riadu aj keď sú traja?
kucharronald
@torticka , súfam ze sa nenahnevás, ze ked ti odpoviem aj ja :)
Máme umývačku už skoro 3 roky :) sme 4....3 dospelý (ked aj seba počítam :) ) a 1 decko (6rocná sestra)....umývačka je super vec, lebo kde sa nedostaneme my, tam sa dostane umývačka :) Ide nám skoro každý deň, večer....Na víkendy, keď viacej varíme, pečieme, ide aj 3 krát....dáme tam všetko a spustíme buď 30 minutový program, alebo 70 a 120 min....
Keď ,,nejete" tak veľa ako my, tak môžete každý 2 deň zapnúť :)
sracz
Milá Sandrika! Úprimne, z hĺbky svojho srdca i duše blahoželám k dosiahnutému superfasaextraprímaultravagáňspeciál úspechu! Teraz sa už môžem pýšiť aj majstrom №2, lebo Ďurko Davala z Trebišovského Paričova, môj vzácny priateľ, je dvojnásobný m majstrom Európy v chove domácich králikov plemena "Moravský modrý obor", aj kedz graty skladac ňezna. Takže SandraMater nielen majster s PC, ale aj s DW (ang. skratka umývačky riadu, už jej asi budeme musieť onikať! Pác a pusu, Ferry_Srácz
ches
Keby mali umyvat riady len muzi, tak umyvacka riadu by bola v kazdej domacnosti. Pohare sa nikde neumyju ako v umyvacke uz len preto sa oplati. ODPORUCAM.Ked si spomeniem , ze pred sviatkami este ako mlada slecna som musela vsetky pohare a misky tacky poumyvat, vylestit trvalo my to dost dlho a teraz do 30min mam super sklo. Aj ja sa pripajam k blahozelaniu Sandra, aj to je umenie tam naukladat ten riad.Ked sa ma moja polovicka vzdy opyta: ako to tam mam poukladat.? Ale pod ty ty to vies lepsie.
tothka
Sandra, srdečne blahoželám, ja s tým teraz tiež zápasím, lebo mám umývačku iba druhý mesiac a tak vidieť tvoj majstrovský kúsok by sa zišlo. My sme síce už iba dvaja, takže normálne mi ide umývačka aj raz za dva dni, ale keď je víkend a aj keď niečo pečiem, tak si ju neviem vynachváliť, veru má čo robiť aj dva krát za deň.
gittka
sandra super.to musela byt švanda jak hrom!
umývačka je prima vecička
martina34
Sandra pridávam sa ku gratulantom, aj vďaka vareche som sa dozvedela niečo nové, ako sa to v tej umývačke všetko "perie". Aj by som si ju kúpila, no nemám ju kde dať. :-(
kuchticka
jezibabka, ved ja to tiez beriem ako svandu a dufam, ze som neurazila nasu milu Sandru.
Ja rovnako GRATULUJEM !!!
Ved som ani nevedela, ze to bola nasa Sandra kto tu sutaz vyhral.
jerica
Sandra GRATULUJEM k výhre, nedopustím na umývačku riadu , je to super pomocníčka, moja je už v puberte , šesnástka, sem tam už má harašenie, ale stále je po reštartovaní super,občas ju aj pochválim, pohladím. Pracuje každý deň.
jerica
Jedna otázka, kde sa konala tá súťaž?
egreska
ježííš to je sranda,super že si sa na to dala :-)) gratulujem :-))
bozulka
Samozrejme blahoželám aj ja !
@kuchti čka my sme už iba dvaja a umyvačka má stále čo robiť a keď náhodou jeden deň nejde tak druhý deň sa mi určite hrnce nevojdú.Je to vynikajúca vec,hoci som odolávala dlhé roky a vždy som tvrdila synom,že ja u riadov relaxujem,ale už som nevládala "relaxovať"tak prišla na radu dnes už nepostrádatelná vecička a som veľmi spokojná.Myslím,že tak perfektne som nemala nikdy umytý riad.
sovka62
Srdečne gratulujem. Sranda musí byť, aj keby na chleba nebolo. Taká akcia by sa páčila aj mne, aj keď by som určite prehrala, keďže umývačku nemám. Chcela som ju kúpiť, keď sme sa sťahovali, ale pár dní pred plánovaným nákupom začala v TV bežať reklama na tablety na odstránenie zápachu z umývačky riadu. Zápach? A to mám odtiaľ vybraný riad považovať za čistý, alebo ho znovu umyť? Tak ma to rozhodilo, že som sa rozhodla nekúpiť ju. A teraz už päť rokov rozmýšľam, či som spravila dobre, alebo zle.
klaura
Pripájam sa ku všetkým gratulantom ... blahoželám k takej prekrásnej a vzácnej medaile :)
honestka
Sovka, ozaj nesmrdi, ja vzdy, ked skoci cyklus a je prazdna, nechavam pootvorene dvierka a z casu na cas v nej prezeniem iba ocot s horucou vodou, (robim to aj v pracke a tak sa nema kedy usadit vodny kamen). Umvacku mame odkedy sme sem prisli, co je uz vela rokov... takze nevahaj-kup...
Zo zaciatku som vsak dobry porcelan aj kristal umyvala len rucne, lebo v mycke sa obijal (aj tie zlate ozdoby)- dnes uz vsak robia taky jemny cyklus, ze tam mozes dat ozaj vsetko, nic sa neposkodi
Mne zo zaciatku vadilo, ze iba take rovne veci sa dali dobre ulozit, neskor som si nasla sposob aj na velke hrnce...

ja som tiez zo zaciatku radsej umyla rucne pre relax, ale prisli sme na to, ze miniem takto ovela viacej vody.
A aj stare hrnce vyjdu z nej krasne vyumyvane a vsetko vonia, takze nevahaj...

A Sandrika, gratulujem k zlatu!!!
tinca
Sandri, aj ja sa pripájam k celému šóru gratulantov. Som sa potešila,že máme takú šikovnú redaktroku na vareche. Ten model je super, len škoda, že ja by som ju nevyužila ani množstvom riadu, ani veľkosťou mojej mini-kuchyne. Ale je to ohromný vynález.
mamenka
Sandra, blahoželám. A ľudkovia moji, preboha, tak uložiť riad do myčky je pre niekoho problém? Veď keď sa do nej pozriem, viem, ktorá forma k čomu slúži a už len ukladám. Ja to tak šikovno robím, že sa mi aj hrnce pomestia, aj taniere, šálky a príbory.
Myčka, my ju voláme Rozita, je po práčke najlepší pomocník v domácnosti. A rozmýšľam nad drvičkou odpadkov. Sjuz a aj ďalší, vedeli by ste mi poradiť?
Sovka, neboj, ak sa staráš o svoju domácnosť a aj o myčka vzorne (nemusí byť všetko sterilné), tak určite nebude zapáchať. Kúp si kvalitnú myčku (Elektrolux) a určite ju budeš chváliť.
tinca
Mamenka,ale tam išlo o účelnosť ukladania riadu, aby sa čo najviac pomestilo a určite aj o čas. A naša Sandrika to zvládla na zlato, tak buďme na ňu pyšní.
ches
@sovka62. ,Vsak predavaju proti pachom rôzne citroniky na zavesenie do umyvacky a raz sa sama bez riadu pusti s pripravkom na dezinfekciu a cistotu. Nevahaj , ked mas miesto a prostriedky kup si. Zajtra bolo neskoro. Hovori prislovie.
Ked si to prelozim so slovenciny, vola sa to pripravok na hygienicke cistenie. Urcite budes spokojna.
delikatesa
bez umývačky si už ani neviem predstaviť život :-)) je to jednoducho super vec!!!!a moja mama si tiež zvykla :-)))a to stonala: čože ja budem teraz robiť?? :ooo)
alextv
Aj keď trocha neskôr tak o to srdečnejšie GRATULUJEM !!!
cinkla
sovka62 - o akom zapachu to hovoris ? Z kvalitnej umyvacky vyberies riad SUCHY, LESKLY az je ho radost zobrat do ruky.
Mam skusenosti s piatimi umyvackami riadu - musim ale potvrdit, ze na umyvacke sa setrit nema. Tie menej kvalitne riad sice umyju, ale dokonale nevysusia a to je nanic robota. To vlhko sa potom drzi v celom priestore , co je isto neprijemne a tam sa mozno, möze nejaky zapach tvorit. ale ja som to este za roky praxe nezazila.
A odkalkovanie je najjednoducsie a prirode isto najmenej skodlive to najprirodzenejsie :2 - 3 PL kyseliny citronovej (citrodeka) nasypat k riadu a spustit umyvaci cyklus (sem - tam, podla tvrdosti vody ).
Myslim, ze mat umyvacku riadu je dnes v domacnosti rovnaka potreba ako mat automaticku pracku pradla. Chce to len skusenost.
A tabletky na odstranovanie zapachu ? "Ved preco sa nepriplichtit a nezarobit " - mysli si asi vyrobca ? Ved ludia kupia - aspon 1 x, kym zistia, ze su k nicomu. Co k nicomu ! Svinstvo je to - dalsia nepotrebna chemia !






 



TOPlist