Fedor Malík:
Recept na Vánoční prdelky

Fedor Malík, 21. decembra 2010     2 minúty čítania

Neobviňujte ma, že som vulgárny. Neubližujte mi, že chcem zneužiť sviatosť Vianoc.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Ten nadpis som prebral a recept jednoducho opísal. O moravských bakchantkách – vinárkach som vás už pred rokom informoval. Vedie ich Eva Kloudová a je ich takmer dvadsať.

Milujú svojich mužov, dobré víno a navyše i skvele varia. Svoju kulinársku vynaliezavosť dali i „na papier“. Pred dvoma rokmi vydali svoju „Kuchařku moravských vinařek“. Pozri recepty Sladké dobroty na vianočný stôl Skvelá kniha. Už je rozobratá. Možno i vďaka receptu, ktorý vám prinášam. „Vánoční prdelky“ sú vraj českým hitom posledných rokov.

Potrebujete štvrť kila hladkej múky, desať deka masla, desať deka práškového cukru, prášok do pečiva, dva žĺtky, trochu soli. Všetko to zapracujeme do hladkého cesta, necháme ho oddýchnuť a potom ho vyvaľkáme do hrúbky 2 mm.

Po hodinke z neho vykrajujeme pomocou formičky srdiečka, ktorým zaoblíme špičku. Zo srdiečok tak urobíme „prdelky“. Tie potom pečieme zo desať minút pri 170 oC.

Po vychladnutí ich zlepíme ríbezľovým lekvárom a ozdobíme bielkovou polevou (bielok, práškový cukor, pár kvapiek citrónu).

Podávame ich s vlašskými orechmi a v čaši máme naliate citrónovo–ovocné suché šumivé víno... Budú to pekné a pokojné vianočné sviatky.






Diskusia k článku







 



TOPlist