Fedor Malík:
Raňajky pod mandľou

Fedor Malík, 29. júla 2013     2 minúty čítania

Na ten najvhodnejší čas, na nedeľné ráno, sa mi ohlásila návšteva. Potlačil som mrzutosť. Veď išlo o môjho dobrého priateľa. Navyše ťažko skúšaného životom.


Foto: Pravda - Robert Hüttner
Pred rokom ovdovel a nedávno absolvoval i ťažkú operáciu na bratislavskej urológii. Bolo sa treba náležite pripraviť. Vyhrabal a popolieval som trávnik a v záhrade pod mandľou som prestrel stôl. Na modranských vežiach zvony privolávali veriacich do kostola. Nuž a my bezbožníci sme sedeli, debatovali a sťažovali sa na svet. Nesedeli sme však len tak nasucho. Ľudovi som pripravil exkluzívne nedeľné raňajky. Skvelý zelený čaj, francúzske keksíky, misu ovocia. Nuž a aby sa po tej operácii aj trochu postavil (na nohy), tajne som mu ukuchtil i raňajkové prekvapenie. Zelerové placky.

Pripraviť ich bolo veľmi prosté. Očistil som zeler, postrúhal ho, pridal doň štyri lyžičky múky, dve vajcia, jednu posekanú cibuľu, petržlenovú vňať, soľ a mleté biele korenie. Zelerovú masu som zhomogenizoval, vyformoval placky a opražil ich na hroznovom oleji. Dobre vyzerali, voňali i chutili. Navyše, zdá sa, boli i účinné. Ľudo mi navečer volal, že tie nedeľné raňajky mu dodali viac chuti do života.

Vypýtal si „zelerový“ recept a dušoval sa, že také placky bude konzumovať pravidelne dva–tri razy týždenne...



Diskusia k článku

kuchticka
Vdaka za recept pan Malik. Nikdy bt ma nenapadlo spravit celerove placky ako take. Robievam zo vsetkej korenovej zeleniny, z kelu a inych druhov zeleniny, taktiez fazulove (zo suchej uvarenej fazule). Vsetky su dobre a mozem nimi nahradit rezne.
hubata
Pán Malík, kde dostanem v našom kraji kúpiť hroznový olej?
venusa
Poznam a kupujem rozne druhy delikatesnych olejov, ale o hroznovom som nepocula. Vsak prezradte :)
venusa
dik za typ, len ktory si vybrat z tolkych ponuk.
boise
@venusa nechcela som davat link na konkretny obchod...urcite by som brala v biokvalite ;)
venusa
zavratna suma, ze. Kupim obcas (teraz mam sezamovy) do zeleninoveho salatu, no vyprazat na predrazenych olejov sa mi zda kacirske. Raz je dobry az nalepsi slnecnicovy a onedlho zas repkovy. Kto vari a ma v tom zalubu, iste si najde oblubeny, ktory neprska a nema podivnu vonu. No ten hroznovy vyskusam do salatu samozrejme.






 



TOPlist