Foto: Shutterstock
Hrozienka sa sušia z bieleho aj tmavého hrozna. Ak majú označenie sušené, nemali by obsahovať prírodné sladidlá, cukor či glukózový sirup, o čom by ste sa mali presvedčiť na obale. Hrozienkam s pridaným cukrom sa radšej vyhnite. Kvalitné hrozienka sú prirodzene sladké a ďalší cukor vôbec nepotrebujú.
Pri čítaní štítku na obale môžete naraziť na ďalšiu, možno nečakanú, ingredienciu, a to rastlinný olej. Ten sa k hrozienkam pridáva preto, aby pri sušení nepraskali a nelepili sa.
Pre nás zdravé, pre domácich miláčikov nebezpečné
Sušené hrozienka obsahujú vitamíny C,A, E, minerálne látky - draslík, fosfor, horčík, vápnik a železo. Sú tiež bohaté na vlákninu a antioxidanty - polyfenoly.
Avšak pozor - zatiaľ čo pre zdravie človeka je konzumácia hrozienok prospešná, v organizme psov a mačiek pôsobia toxicky a vašim domácim miláčikom môžu spôsobiť zlyhanie obličiek.
Sušené hrozienka obsahujú vitamíny C,A, E, minerálne látky - draslík, fosfor, horčík, vápnik a železo. Sú tiež bohaté na vlákninu a antioxidanty - polyfenoly.
Avšak pozor - zatiaľ čo pre zdravie človeka je konzumácia hrozienok prospešná, v organizme psov a mačiek pôsobia toxicky a vašim domácim miláčikom môžu spôsobiť zlyhanie obličiek.
Medzi informáciami o ingredienciách sa môže objaviť aj oxid siričitý. Je to konzervant, ktorý zároveň zabraňuje hnednutiu hrozienok. Hrozienka dokáže aj vybieliť, zosvetliť. Ak máte možnosť vybrať si, siahnite radšej po hrozienkach nesírených, bez pridaného cukru a aditív.
Sultánky alebo korintky?
Na trhu je niekoľko druhov hrozienok, ktoré sa líšia chuťou, farbou - od tmavej, cez červenú až po zlatú a rozdiely sú aj vo veľkosti - od malých po veľké. V našich obchodoch sa najčastejšie stretnete so sultánkami a korintkami.Dva u nás najpoužívanejšie druhy sušených hrozienok sú sultánky (vľavo) a korintky (vpravo).
Foto: Shutterstock
Sultánky pochádzajú zo starobylej Perzie. Tieto hrozienka odrody Thompson Seedless sú po usušení väčšie a sú veľmi šťavnaté. Majú svetlejšiu farbu, ale ich odtieň závisí od metódy sušenia a spracovania.
Najmenšie hrozienka - čierne korintky (Black Corinth) - majú tmavú farbu, sú bez jadierok a majú intenzívnu sladkú chuť.
Diskusia k článku