Foto: Pravda - Ivan Majerský
Veď aj vinič hroznorodý by si mal oddýchnuť. Tohto roku sa mu príliš nedarilo. Hubové choroby sa vyhrážali a lesná zver sa činila. Úrody boli slabé a cukornatosť plodov bola priemerná. Len vynikajúci vinári dokázali urobiť nadpriemerné moky...
V kalendári už krúžkujeme decembrové dni. Bude hádam inak. Deti sa na biely svet tešia, budú prázdniny aj sánkovačka. A prídu aj sviatky. Vianoce, najkrajšie kresťanské sviatky.
Narodil sa Kristus Pán a Dedo Mráz nám prinesie pod voňavú dánsku jedličku aj d ktoré potešia. Malých aj väčších. Moji vnuci sú už väčší a tak ich potešia aj peniažky v obálke. A opäť sme v reálnom svete kapitalizmu. Bude navarené, napečené a pod misami dobrôt sa budú prehýbať stoly. Tak sme to predsa len chceli. Či nie?
V poloopustenom dome už žijeme len dvaja. Veľa toho nezjeme, nenamaškrtíme. Niekto však príde a treba byť pripravený. Chladnička bude plná. Bravčové aj hovädzie, pečená divina, nórsky losos, pražská šunka, dobré tvrdé syry. Príďte a presvedčte sa...
Na vianočne i novoročné sviatky treba mať pripravené aj čosi sladké. V hlave mám už uložený recept na gaštanovú roládu aj vanilkové rožky.
So sypaným tvarohovým koláčom tiež nebudú problémy. A pripravím aj kokosovú roládu a tortu z keksov. Na obe tieto dobroty potrebujem pár balení keksov Marina.
Na roládu tri balíčky keksov, 20 dekov cukru, kakao, čiernu kávu, karibský rum a strúhaný kokos. Všetko zhomogenizujem a vyvaľkám úhľadné cesto. Potriem ho plnkou z masla, cukru a kokosu. Cesto zviniem a nechám ho vyzrieť v chladničke...
Príprava torty z Marina keksov je ešte jednoduchšia. Potrebujete keksy, mleté orechy, cukor, puding, mlieko, kávu, opäť rum a dobrý kyselkavý ríbezľový džem. Postup celej prípravy vám nezradím. Buď to dokážete sami alebo si ho prečítate na vnútornej strane obalu keksov. Iste sa vám to vydarí a ak napadne sneh, naštartujete aj s vašimi potomkami čas vianočnej pohody...
Diskusia k článku