Foto: Shutterstock
Keď si prečítate zloženie na obale výrobku, hlavný rozdiel zistíte hneď. Pravý grécky jogurt obsahuje oveľa viac bielkovín a tuku ako klasický prírodný jogurt. Kým ten obyčajný má v 100 gramoch 3-4 gramy bielkovín, grécky jogurt až 8,5-10 gramov, čo ocenia všetci, ktorí dbajú na štíhlu líniu alebo si budujú svalovú hmotu.
Vyšší obsah bielkovín znamená aj to, že jogurt vás zasýti na dlhšie. Obsah tuku v gréckom jogurte je tiež vyšší – okolo 10 percent, ale na pultoch nájdete aj grécke jogurty s takmer nulovým obsahom, ktoré sa vyrábajú z mlieka, z ktorého bol odstredený tuk.
Viac bielkovín, vápnika aj prospešných baktérií
Grécky jogurt obsahuje viac bielkovín preto, lebo sa vyrába inak, ako ten obyčajný. Na 1 kg klasického jogurtu potrebujeme 1 liter mlieka, na to isté množstvo gréckeho jogurtu sa však spotrebujú až 4 litre, navyše sa necháva aj srvátka odtekať oveľa dlhšie. To prispieva k vysokému obsahu bielkovín a tuku, vápnika, baktérií mliečneho kvasenia, ktoré chránia črevá, ale aj ku krémovej konzistencii.Hoci tento super produkt vznikol v Grécku, môžu ho vyrábať aj rôzne mliekarne, ktoré používajú rovnakú technológiu, ako pri príprave originálneho gréckeho jogurtu.
Foto: Shutterstock
Všetko sa dozvieme z obalu
V obchodoch sa často stretávame s označením jogurt gréckeho typu. Jeho kvalita môže byť rôzna, preto je potrebné prečítať si jeho zloženie, ktoré prezradí, či ide len o klasický jogurt zahustený škrobom, alebo je zložením identický s gréckym jogurtom. Smerodajný je opäť obsah bielkovín – malo by ich byť aspoň 8 g na 100 gramov.5 výhod gréckeho jogurtu
Foto: Shutterstock
1. Vysoký obsah bielkovín dodáva telu nevyhnutné aminokyseliny, ktoré sú základnými stavebnými prvkami našich buniek. Telo ich potrebuje na obnovu existujúcich a budovanie nových buniek, vrátane svalových.
2. Kombinácia relatívne vysokého obsahu tuku a bielkovín v gréckom jogurte sa ukazuje ako ideálna kombinácia pre fyzicky aktívnych ľudí. Obsahuje len málo sacharidov, to znamená, že udržiava konštantnú hladinu cukru v krvi, takže nehrozia návaly hladu.
3. Vysoký obsah vápnika, ktorý podporuje kvalitu kostí a zubov vzniká vďaka väčšiemu množstvu mlieka použitého na jeho výrobu. Tento minerál je jedným z najdôležitejších štrukturálnych prvkov kostrového svalstva, ale vápnik potrebuje aj srdcový sval a iné orgány.
4. Probiotiká v gréckom jogurte podporujú činnosť čriev. Za veľmi cenné sa považujú najmä dva kmene baktérií mliečneho kvasenia Lactobacillus a Bifidobacterium. Zdravá, dobre vyvinutá mikroflóra v črevách tiež znižuje riziko rakoviny, reumatizmu, cukrovky a zistilo sa, že má pozitívny vplyv aj na imunitu.
5. V kuchyni ho možno používať rovnako ako klasický jogurt a vhodný je aj všade tam, kde potrebujeme vytvoriť krémovú konzistenciu – napríklad na rôzne dipy, či obľúbené grécke tzatziky.
Diskusia k článku