Posilnite imunitu:
Ktoré potraviny by vám teraz nemali v jedálničku chýbať?

Redakcia Varecha.sk, 18. marca 2020     3 minúty čítania

Jednou z vecí, ktorú môžete v časoch hrozby koronavírusu pre seba urobiť, je dbať na správne stravovanie. Výber vhodných potravín má totiž veľký vplyv na imunitu a kondíciu organizmu. Čo by momentálne vo vašom jedálničku nemalo chýbať?

Foto: Shutterstock.com

Základom je prijímať správne živiny, stopové prvky a vitamíny. Čo teda dávať na stôl?

Kvasená kapusta
Na posilnenie imunity je napríklad ideálna kvasená kapusta. Najviac vitamínov má v surovom stave, takže mištička kapusty môže byť skvelá desiata. Zjemniť ju môžete olivovým olejom, prípadne jablkom. Síce menej, ale predsa len prínosov, majú aj jedlá z kvasenej kapusty, tak ak vám jej zimné zásoby ešte nedošli, ukuchtite si z nej niečo dobré.

Citróny
Nezabúdajte na citróny, aj keď v niektorých obchodoch už chýbajú, podobne ako zázvor. Citróny a zázvor majú vysoký obsah vitamínu C. Osviežujú, ochucujú jedlá, nápoje aj šaláty. Voda s citrónom je navyše vynikajúca na podporu činnosti čriev a pri detoxikácii organizmu. Ak nezoženiete citrón, nahraďte ho limetkou.

Tvaroh
Zásobte sa aj tvarohom, ktorý obsahuje vápnik, aminokyseliny, vitamíny, minerály, dokonca aj kyselinu listovú. Na rozdiel od mäsa a rýb je ľahko stráviteľný. Organizmus upokojuje a posilňuje, napomáha k rýchlemu zotaveniu. Pripraviť ho môžete naslano i nasladko. V chladničke sa tak skoro nepokazí, je teda tiež vhodný aj dnes, keď sa dobrovoľne či nedobrovoľne izolujeme doma.

Čerstvá zelená zelenina
I keď je potrebné zamedziť stretávaniu sa s ľuďmi v uzavretých priestoroch, prechádzky v prírode nám nikto nezakazuje. A ak si z nich prinesiete zelené listy medvedieho cesnaku, ich konzumáciu váš organizmus tiež ocení. Rovnako ako lístky púpavy, špenátu či rukoly. Netreba ich kvantá, stačí pár lístkov denne, majú efekt. A určite si pestujte doma v kvetináči aj čerstvú pažítku...

Aké ďalšie potraviny a ingrediencie by nemali najmä v týchto dňoch chýbať vo vašej strave? Prečítajte si V TOMTO ČLÁNKU.



Diskusia k článku







 



TOPlist