Fedor Malík:
Poľské hotelové menu

Fedor Malík, 12. októbra 2021     3 minúty čítania

Pavučiny babieho leta už zmáčala nebeská voda. Listy viniča pod Malými Karpatmi pokrýva žlť a strapce ryňáku natŕčajú slnku svoje tučné brušká. Neúprosne prichádza jeseň.



Oberáme už posledné vinice. Rýchlo, rýchlo, kým ich vtáctvo a zver nepozberá pred nami... Braňo už má obraté a nám zostávajú veltlíny v Novinách a frankovky v Plázloch. To rodina zvládne už aj bezo mňa. Môžem ísť na cesty. Do Poľska, do mesta Łanćut, len sto kilometrov od ukrajinských hraníc. Malopoľskí vinohradníci tam robia súťaž vín Galicija Vitis. Chodím tam už roky a chodím tam rád. Dobrí ľudia, skvelá gastronómia a iné, celkom iné vína. Zo samorodákov a interšpecifických odrôd viniča Noah, Seyval, Solaris, Rondo, Jutrenka. Svet vína sa mení...

Putujeme sedem hodín, do Łanćutu je to takmer šesťsto kilometrov. Večer, v miestnom hoteli sadáme ku stolu. Prípitok s výborným šumivým vínom z „Winnice Chodorowej“. Je skvelé, pripomína mi svieže anglické sekty. Polievka s krupicou, posekanými kvašákmi a kôprom nemá chyby. Hlavné jedlo, akože inak, vyprážané kura s mazurským šalátom. A na záver letný dezert. Čokoládový fondant, vanilková zmrzlina a černicová pena. Ťažko, preťažko sa mi zaspávalo.

Dva dni sme hodnotili vyše tristo vín z ôsmich európskych krajín. Víťazili Moldavci, Česi, Gruzínci a aj Poliaci v kategórii likérových vín. Na Slovensko sme doviezli zopár zlatých. Na východ Ostrožovičovi, Michálkovi, na západ Lacovi Šebovi, aj Malíkovcom... Na tretí večer sadáme k slávnostnému stolu. Nie je len slávnostný, ale aj plný dobrôt. Šalát s karamelizovanou hruškou, vlašskými orechmi a fetou. Pečená teľacina, zemiakové pyré a „sos grzybowy“. Všetci sa usmievajú a čakajú na dezert. Nie poľský, neobvyklý, no opäť skvelý. Pečené jablko s čučoriedkami, záhradnými malinami a slanou karamelovou zmrzlinou.

Ešte si to žiadalo gurmánsku bodku večera. Nebola jedna, boli ich tisíce. V slávnostnej čaši, samozrejme. Opäť ten už spomínaný sekt Zbigniewa Krzyźaka z Kruźlowej Wyźne... Na zdravie, bratia Poliaci!



Diskusia k článku

nephilim
K menu: nedivím sa, že sa ťažko zaspávalo. Kvašákovku s kôprom áno. Je skvelá. Len ten mazurský šalát. Poznám mazurský sleďový. Ale ten to asi nebol. Či? Ostrožovič má dobré vína. Skvelé vína má aj Chateau Rúbaň.






 



TOPlist