Trendy:
Pohánka – kúsok zdravia na tanieri

redakcia, 8. januára 2010     5 minút čítania

Variť by sa malo nielen chutne ale aj zdravo. Jednou z možností tejto kombinácie je aj pohánka, ktorá dnes patrí medzi znovuobjavené a populárne rastliny. Telu dodáva veľkú energiu a obsahom cenného vitamínu P je aj mimoriadne zdraviu prospešná.


Foto: www.probio.cz


Trojhranné zrnká, ktoré môžu na prvý pohľad pripomínať oriešky, sú relatívne múčnaté. Chuťou pohánka pripomína ryžu, najčastejšie sa spracúva buď ako múka, alebo krúpy. V mnohých krajinách z pohánky pripravujú cestoviny. Napríklad v Japonsku sa príprava pohánkových rezancov dedí z pokolenia na pokolenie a patrí už medzi tradičné pokrmy. V Slovinsku tiež obľubujú spomínané cestoviny a pečú pohánkový chlieb. Vo Francúzsku z nej pripravujú slané omelety galletes a v Taliansku zas syrovú pochúťku sciatt obalenú v pohánkovom ceste...

Táto netypická obilnina sa pôvodne pestovala v oblastiach strednej a juhovýchodnej Ázie, odkiaľ sa rozšírila aj do Európy, kde ju vtedy konzumovali najmä chudobné vrstvy obyvateľstva. Už v dvanástom storočí sa pestovala aj na našom území, no až o tri storočia neskôr sa zaradila medzi najobľúbenejšie obilniny. V niektorých krajinách Európy sa tento „všeliek“ pestuje iba ako krmivo, v iných si ju zas nevedia vynachváliť práve pre jej liečivé účinky.

Recepty s pohánkou
Recepty s pohánkovou múkou
Recepty s pohánkovými vločkami

Už ste niekedy počuli o vitamíne P? Priznám sa, že ja aj napriek mojim „bohatým“ amatérskym znalostiam z medicíny nie. V obchode už len pri pohľade na nie príliš vábne balenie pohánkovej múky som sa zvrtla na opätku a kráčala preč. Môj fatálny omyl, či skôr tvrdohlavé a neodôvodnené odmietanie výrobkov z pohánky určite napravím už počas najbližších dní. Pohánka je totiž najlepším prírodným zdrojom významného flavonoidu rutínu.


Foto: www.probio.cz


Už v prírode pri pestovaní nám pohánka naznačuje, aké budú účinky rutínu aj v našom tele. V samotnej rastline totiž chráni vodné kapiláry pred ich porušením vonkajšími vplyvmi. Podobne účinkuje aj v ľudskom organizme – zvyšuje pružnosť steny ciev a utesňuje ich. To však nie je ani zďaleka všetko, konzumácia pohánky významným spôsobom zlepšuje stav imunitného systému, pomáha regulovať krvnú zrážanlivosť napríklad pri hemoroidoch, významne napomáha pri problémoch s kŕčovými žilami, reguluje obsah cholesterolu v krvi, má priaznivý vplyv na srdce, pečeň, cievy a tráviace orgány. Odporúča sa tiež pri žalúdočných alebo dvanástnikových vredoch, črevných nádoroch a mnohých chorobách tráviaceho traktu.

Keďže neobsahuje lepok, patrí medzi významnú surovinu pri výžive celiatikov, svojím zložením je však vhodná aj pre diabetikov, tehotné ženy i malé deti. Obsahuje totiž vápnik, fosfor a draslík – minerály dôležité pre rast kostí, ďalej horčík, železo, vitamíny B1, B2, C a E, a veľa dôležitých aminokyselín.

Pohánkovú múku už dnes zoženiete takmer v každom lepšom hypermarkete. Ak však máte záujem aj o ďalšie výrobky z pohánky, akými sú napríklad krupica, šrot, celé zrná, či spomínané cestoviny, bude najlepšie nájsť vo svojom okolí dobrý BIO obchod, prípadne si ich môžete objednať na internete. Z pohánkovej múky je možné pripraviť takmer všetko – od sladkých lievancov až po rôzne pečivá a chleby. Je tiež výborná ako závarka do polievok, na prípravu slanej kaše, nákypov, či rôznych druhov müsli.

Nič však netreba preháňať – a platí to aj pre pohánku. Tá síce utesňuje popraskané cievy, no pravidelnou konzumáciu ich môže aj zužovať. Prichádza tak k nepatrnému zvýšeniu krvného tlaku, čo znamená, že ak máte problémy s vysokým krvným tlakom, mali by ste sa vyhýbať jej každodennej alebo príliš častej konzumácii. Zaujímavý je aj fakt, že pohánka by sa mala konzumovať najmä v zimných mesiacoch, dodáva totiž telu dostatok energie.

Zdroj: http://www.biobio.sk, wikipedia




Diskusia k článku

evas13
Beriem všetko čo je dobré a zdravé. Preto by som prijala aj nejaké recepty. Ďakujem
alena45
Kupujem pohánku svetlú, tá vraj prešla mlynom. Tá tmavá má iné spracovanie. Myslím, že nejakým namáčaním. Pohánka má totiž aj obal, šupu, či ako sa to povie a ťažko sa oddeľuje. Vie niekto viac ?
Evi, veď na nete je receptov veľa. Ale aj tak ju najradšej pripravujem ako ryžu, a aj ju tak podávam - k pečenému kuraciemu stehnu napríklad. Dusí sa asi len 10 minút a podlieva sa menším množstvom vody. Pohánkový čaj dostať v predajniach zdravej výživy, ak niekomu nechutí pohánka - zrno, tak môže piť aspoň čaj.
bozulka
Pohanku som jedavala ako dieta ked sme byvali u starych rodicov,ktori ju aj pestovali,ale potom neboli polia nebola ani pohanka.Naucila ma pouzivat pohanku/a ine zdrave veci/moja milovana nevesticka,ktora sa zaobera zdravou zivotospravou a nielen stravou ale aj pohybom,ktory zial pre mna uz je velky problem.Najcastejsie pouzivam pohanku ako zavarku do polievok,hodi sa do zeleninovych/netreba robit zasmazku/ale nevarit dlho staci 5-7min.a chvilku odstat .Tiez pridavam 1 tretinu pri peceni chleba.Ak bude zaujem mozem poskytnut dalsie recepty z nasej kuchyne.
sandratamer
Mame velky zaujem, pridajte urcite vsetky recepty co mate! Aj ten chlieb ma zaujima, na meniny som nedavno dostala pekarnicku :-), tak skusam stale dokola co dokaze...
prezyvka
Moja mamželka melie pohánku na starom kávovom mlynčeku a takto upravenú ju používa pri príprave pirohov najlepšie sú plnené tvarohom,vhodná príloha je ríbezloví kompót
evas13
Ďakujem všetkým za rady, lebo ja čo nepoznám nerada sa púšťam do toho. Toto všetko ma naštartovalo. Alenka ďakujem za cenné rady. Tak milí varecháči píšte recepty z pohánky
darina11
Tie pirohy s pohánkou na východe volajú tatarčené pirohy(neviem prečo) len toľko viem,že časť múky sa nahrádza pohánkovou.
matju
Ahoj ,ja som z východu a tie pirohy sa volajú tatarčane ,lebo tu po starom sa to volá Tatarka a muka je tatarčaná , tak su aj pirohy tatarčané,len treba pomaly s tou múkou aby neboli tvrdé.
bozulka
Tak co sa tyka toho chleba aspon jeden typ: bohuzial ja neviem presne vahy,vsetko robim "odoka" - 1 hrncek/ 1/4 l / pohankovej muky/dostat kupit v BIO alebo v marketoch/ 1 hrncek chlebovej hl.muky zamiesam dohromady,ked mate pekarnicku tak dajte do nadoby vlaznu vodu alebo jablkovy most asi hrncek,potom asi 15g rozpustene maslo alebo primerane mnozstvo oliv.oleja,pol.lyzicu cukru,lyzicu soli/moze byt aj menej,ale potom to menej chuti/navrch nasypte zmiesanu muku a nakoniec asi 2 male lyzicky kvasnic.Pozor na drozdie a sol aby neprisli do styku.Nastavte program.Ja davam prednost dobre vypecenemu s tmavou korkou.Bude to asi 500g.chlebikaJe o nieco tazsi ako z bielej muky,ale zase vraj zdravsi!!!Mozu sa pridat rozne semienka/tekvicove sezamove atd/.No a teraz aspon nieco malo k pohanke-varievam kase na sladko asi hrncek pohanky,pol litra mlieka spetku soliuvarime do mekka,dame na tanier,ochutime medom ,kakaom alebo struhanou cokoladou,mozu sa pridat podla chuti hrozienka,orechy nahrubo posekane Dalej moze byt kasa na slano-pohanku uvarime v slanej vode ked je mekka pridame cesnak rozotrety /5-6 struckov/ dobre zamiesame,dame na taniere a navrch pridame osmazenu slaninku s cibulkou,hoci ta slaninka uz moc zdrava nieje,ale ked to nebyva casto....Robievam tiez lievance,pohankovu polievku,tiez som dusila kurca s pohanou,dokonca som probovala aj rezne obalovane v pohankovej krupici so struhanym syrom a vajicku vysmazane.Len NIKDY NEZABUDNITE pohanku pred upravou 2-3 krat preplachnut horucou vodou az potom upravovat!!!!! Inak by bola horka.Pane boze to som sa rozbehla!!!!!!!! Dufam,ze som Vas nenudila.Zdrave su nielen pohanka,alej krupy,vlocky,soja,v Cechach som sa naucila na jahly{momentalne si neviem spomenut na slovensky vyraz prepacte/No dnes opravdu stacilo.Dobru chut a Dobru noc!!!!!!!
martina34
Zaujímavé informácie a skúsenosti, určite vyskúšam. Raz som skúsila pripraviť pohánku na spôsob ryže, ale chuť bola nie veľmi prijateľná, nakoniec si pochutili sliepky. No keďže je veľmi zdravá, určite vyskúšam niektorý iný recept a nejako si na tú chuť zvyknem.
matju
To mi tiež chutí je to vyborne ako kaša na sladko s hrozienkami.No prvu vodu zlievam lebo je potom vraj horke.tak som čítala,tak neviem či bude horke ked to nezleje.A pohanku som minule použila do holúbkov a boli uplne ine a dobre,trochu zmena nezaškodí.
jegor
Holúbky sú plnené kapustné listy mäsovo ryžovou zmesou,udusené v zakrytom pekáči v omáčke zo strúhanej mrkvy,cibule, cesnaku a paradajkového pretlaku.Mimochodom je to výborná pochúťka.
martina34
Ďakujem za vysvetlenie, ja niečo podobné robievam v kelových listoch ale plnka je varená pretlačená zelenina s ovsenými vločkami. Tiež to zapekám, podliate paradajkovou šťavou a posypané strúhaným syrom.
alena45
Martinka, mnohým ľuďom pohánka vôbec nechutí, má zvláštny pach aj chuť. Kolegyni som dva roky hovorila ako mi chutí pohánka, nedávno ju vyskúšala a už ju nikdy robiť nebude. Na nete nájdeš recept na českého Kubu, vyskúšaj tak, je to dosť korenené, tak tam chuť pohánky možno zanikne.
alena45
Martinka, nedávno som počula, že kalerábové listy majú viac vitamínov ako buľva. No tie by som nepoužila, pokiaľ by som ich nemala zo svojej záhradky.
Na holúbky môžeš použiť aj cviklové listy, vždy mi je ľúto, keď ich vyhadzujem. A keďže cvikla nemá nepriateľov - škodcov, tak sa na ňu nepoužívajú postreky. To ma na nej najviac láka.
bozulka
Dakujem -matju - je to spravne.Je este jeden nazov,myslim ze je to proso,ale to je nelupane/vhodnejsie pre vtacikov/ To su tiez velmi chutne a zdrave jedla.
martina34
Ďakujem za rady, ja som tiež čítala v knihe od Dr. Bukovského o priaznivých účinkoch cviklových listov. Určite ich vyskúšam, keď vypestujem. My ich tiež odnášame susedovi na skŕmeni pre prasiatko.
ejanka
Ja pridávam udusenú pohanku do zemiakových placiek - tak za šálku, sú naozaj chutné, chrumkavé. Aj ryžu niekedy pridávam, ak zostane z obeda a sú zas trochu iné, ale tiež dobré.
jegor
Recept na pohánkové(tatarčané)pirohy Suroviny:500g hrubej múky,100g mletej pohánky alebo pohánkovej múky,jedno vajce,trochu vody,1-2 cibule šalotky,100g masla. Plnka:300g tvarohu,soľ,jedno vajce. Postup:Hrubú múku zmiešame s mletou pohánkou,pridáme vajce,soľ,trochu teplej vody a vypracujeme hladké nelepiace cesto ktoré necháme asi 10 min. oddychovať.Potom cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a pokrájame na štvorce cca 5×4 cm.Tvaroh vymiešame zo soľou vajcom a rozdelíme na pripravené štvorčeky ktoré potom preložíme a okraje poriadne stlačíme.Takto pripravené pirohy varíme v osolenej vode asi 12 min.Po uvarení scedíme a necháme odtiecť.Cibuľu pokrájame na drobno a opražíme na masle.Opraženú cibuľu vysypeme na odtečené pirohy.Doma používame ako prílohu ríbezľoví džem.
martina34
Včera som varila zeleninovú polievku, veľmi jednoduchú, diétnu. Pokrájanú cibuľku som opiekla na minime olivového oleja, pridala pokrújanú mrkvu, kaleráb, zemiaky, trochu vegety a na zahustenie som dala pohánkové vločky. Super, chuť pohánky, vôbec neprerážala, chutillo všetkým, dokonca aj deťom, ktoré nie sú milovníkmi polievok.
skorpion1958
ahojte ja som robil pohankove fasirky z pangasiusom vrele doporucujem su vynikajuce a beru ovela menej oleja ako klasicke
litzy24
martina34 - práve som takú polievku dojedla :D je super!
jamica
Dobrý deň-večer- všetci! Som rada, že sa diskusia o pohánke nekončí, hoci prvý príspevok tu má už 2 roky. Ja pohánku objavujem najmenej tak dlho, ale VARECHA je pre mňa nová. Chcem všetkým priaznivcom tejto diskusie pripomenúť najmä liečivé účinky pohánky.Jej červené šupky obsahujú látky, ktoré spevňujú steny ciev a tak má ohromné účinky pri prevencii kŕčových žíl /jasne že vrodenú predispozíciu neodstráni - ale dá pocit, že robím pre svoje cievy všetko, čo je pre ne dobré/ a tak mi ani iná-nová chuť a vôňa nie je prekážkou. Ďakujem za chlebík a pirohy, vyskúšam. Môj manžel si robí špeciálne diabetické cesto: čerstvo pomletú pohánku spojí do nie veľmi riedkej hmoty umelým sladidlom osladenou vodou, pridá trochu olivového oleja, nízkotučný tvaroch s jedným vajíčkom a osladené sladidlom príde navrch a na to diamarhuľový kompót silne posypaný mletou škoricou.Pečiem v rúre 200 st.C asi 20min,trochu dopekám oddola -asi 10min. Tento koláč má taký nízky glykemický index,že si z neho môže dať aj dva riadne kusiská a cukor je v norme:-)
danasala
Dobrý večer, ja som pohanku varila raz ale nechutila nám. Raz sa mi stalo, že som mala málo ryže a tak som časť nahradila pohankou. Odvtedy už varím len tak. Časť ryže a časť pohanky prepláchnem v letnej vode, opražím na troške oleja, zalejem vodou asi 1 cm nad ryžu, osolím a počkám kým sa mi neurobia kráteriky. Potom stiahnem plyn a pod pokrievkou varím 12 minút. Pohanka tak veľmi nepreráža. Ale záleží na tom, či chcete mať viac ryže alebo pohanky. Zjedia mi to aj deti. Dobrú chuť :)






 



TOPlist