Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Základný recept na maslové sušienky:
230 g masla
120 g práškového cukru
260 g hladkej múky
1. Maslo musí byť pred šľahaním naozaj celkom mäkké. Na kratučko ho môžete vložiť aj do mikrovlnnej rúry, ale nesmie byť celkom roztopené.
2. Pri šľahaní masla s cukrom treba byť trpezlivý a počkať si na chvíľu, keď zmes zbelie a bude nadýchaná, skoro ako šľahačka a až potom postupne na niekoľkokrát pridať múku.
3. Práškový cukor aj múku môžete pred zašľahaním k maslu preosiať.
4. Do maslových sušienok sa výborne hodí aj štipka vanilky, pridajte ju najlepšie vo forme pasty alebo extraktu.
Vedeli ste?
Foto: Shutterstock
5. Hotové maslové cesto je tak akurát husté na to, aby sa dalo striekať pomocou vrecka s ozdobnou špičkou. Ale je potrebné, aby ste použili čo najmenej rezanú špičku, aby bol otvor čo najširší a striekanie išlo čo najľahšie.
6. Ak nechcete použiť cukrárske vrecko a sušienky striekať, môžete z cesta formovať malé guľôčky a tie roztlačiť na plechu.
7. Nezabudnite medzi jednotlivými kúskami na plechu vystlanom papierom na pečenie ponechať dostatočné rozstupy, lebo počas pečenia sa sušienky čiastočne roztečú. Tvar a kresba sušienok sa po upečení dosť zmenia, najmä ak použijete rezanejšiu špičku pri striekaní, a keďže sa pripravujú s maslom, na niektorých miestach aj viac stmavnú. Na chuti im to však neuberie.
8. Upečené sušienky nechajte vychladnúť a až potom ich preložte do plechovej, prípadne plastovej či sklenenej dózy a skladujte uzavreté.
Diskusia k článku