Poctivé zákusky:
Pečte ako obľúbená televízna cukrárka Monika Sisková

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 6. júla 2022     5 minút čítania

Poctivé cukrárske remeslo nájdete v každom koláčiku aj torte od Moniky Siskovej, ktorú poznáte z obrazoviek televízií Markíza aj RTVS. Do jej cukrárne Monikine torty v Majcichove neďaleko Trnavy si ľudia chodia po tie najlepšie domáce zákusky a výnimočné, prekrásne, umelecké torty.



Bez podpory manžela by si Monika nemohla plniť svoje cukrárske sny.
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc


Úspešná cukrárka sleduje svetové trendy, no nedá dopustiť na klasické receptúry, ktoré milujú celé generácie Slovákov. Recepty na jej výborné dezerty nájdete aj v jej krásnej kuchárskej knihe Pečieme s Monikou.

Poctivé zákusky


Monika už pätnásť rokov pečie pravé domáce zákusky, každý má svoju originálnu receptúru. „Používame poctivé suroviny, preto u nás vo výrobni nenájdete žiadne práškové náhrady. Do zákuskov pridávame pravú malinovú marmeládu, sami si vyrábame malinové pyré aj rozvary. Celú výrobu sme postavili na víkendovom predaji, preto zákusky nechystáme dopredu, ale všetky ich napečieme čerstvé,“ hovorí Monika.

S úsmevom dodáva, že v ich krásnej cukrárničke predajú vždy všetko, čo napečú, ani jeden koláčik nevyjde nazmar. Najobľúbenejšie sú klasické zákusky punčové, dobošové aj medové rezy či veterníky. „Keď k nám prišla módna vlna francúzskych dezertov, absolvovala som aj ja priamo v Saint-Tropez kurz, kde ma ich naučili pripravovať. Plná inšpirácií som prišla domov, napiekla ich plnú vitrínu, no naši zákazníci si stále najviac priali naše domáce zákusky. A tak sú tie francúzske len osviežením nášho klasického sortimentu,“ hovorí cukrárka.

Tipy od Moniky

  • Veľmi dôležité je, aby mali majitelia priestorov, kde oslavujete, chladničky na zákusky a torty, ktoré sú suché a nastavené najviac na 5 °C. Ak sa totiž krásna zdobená marcipánová torta dostane do vlhkej chladničky na šaláty, už po pár minútach bude vyzerať tak, akoby ju obliali horúcou vodou.
  • Tortu vždy vystavte na peknom mieste, pretože sa pri nej budú svadobčania či oslávenci fotiť. Radšej ju nechajte naaranžovanú na vozíku, akoby mala stáť pri radiátore, hasiacom prístroji či na konci okna s povievajúcou záclonou.

  • Umelecké sny


    Hoci je Monika vyučenou cukrárkou, ako dievča snívala o tom, že bude reštaurátorkou starých kníh. „Milujem umelecké zdobenie tort, užívam si drobnú prácu, prípravu čipiek, kvietkov, každý detail musí byť precízne vypracovaný, vtedy som spokojná. Radšej som na nohách o niekoľko hodín dlhšie, no tortu odovzdám zákazníkovi až vtedy, keď je dokonalá. Cukrárske remeslo je veľmi špecifické v tom, že sa v ňom môže nájsť každý, kto rád kreslí, tvorí, modeluje, má výtvarné cítenie aj fantáziu,“ hovorí o svojej vášni.

    Monika sleduje svetové trendy, inšpirujú ju známe cukrárky aj svetové výstavy. „Chodievala som na súťaže do Prahy aj do Brna a získala veľmi pekné umiestnenia. Zistila som vtedy, že na Slovensku chýba juniorská súťaž pre mladých cukrárov, a tak sme ju začali organizovať pod názvom Torta roka. Vždy sa snažíme pre mladých nachystať veľa cien, aby sme ich motivovali, prispievame im na kurzy u známych slovenských cukrárok a každý rok s nami cestujú na výstavy do anglického Birminghamu aj poľskej Varšavy. Veľmi sa teším, keď ich po úspechu v našej súťaži zamestná vo svojej výrobe niektorá z prestížnych cukrární,“ dodáva Monika.

    Monikine torty


    Sobotné dopoludnia venuje Monika zvyčajne rozhovorom so svojimi zákazníkmi. „Rozprávame sa o svadobných tortách, ukazujem im makety, ktoré máme v cukrárni, dolaďujeme zdobenie aj farebné kombinácie. Vyberáme zákusky na svadobné výslužky a rozprávame sa aj o tom, ako im vieme pomôcť s dodaním zákuskov, výslužiek či torty priamo na slávnosť či svadbu,“ hovorí Monika. „Veľmi radi prídeme na svadbu s veľkou tortou na vozíku aj s malým ohňostrojom a pripravíme tak svadobčanom nádherné prekvapenie a aj šou. Sú to pre mňa krásne chvíle, pretože vidím na vlastné oči, že sa ľuďom moje torty páčia, často si so svadobčanmi od dojatia aj poplačem,“ hovorí známa cukrárka.

    Pripravte si dokonalé dezerty podľa Moniky Siskovej:






    Diskusia k článku







     



    TOPlist