Ilustračné foto: Shutterstock
Na internete nájdete mnoho receptov na domáci pribináčik a všetky majú spoločného menovateľa – zmiešate tvaroh s vyšľahanou šľahačkou a s vanilkovým cukrom. Takto pripravený krém sa možno chuťovo blíži k originálu, ale jeho konzistencia je iná.
Urobte ho inak
My vám však ponúkame trochu iný postup. Takto urobený pribináčik má aj konzistenciu podobnú tomu z obchodu, a oproti nemu má ešte aj dve výhody navyše – je o polovicu lacnejší a nie je v ňom nič okrem tvarohu, sladkej smotany a vanilkového cukru. Teda nijaká želatína, škrob a xantánová guma, ktoré sa v tom kupovanom nachádzajú.Foto: Shutterstock
Na štyri porcie veľkosti kupovaného pribináčika potrebujete 250 g krémového tvarohu (podľa preferencií môže byť tučný, ale aj odtučnený), 100 ml smotany na šľahanie (30-33 %) a vanilkový cukor podľa chuti.
Tajomstvo je v odkvapkaní
Všetky tri ingrediencie spolu zmiešajte a vylejte do misky, ktorú ste vopred vyložili plátnom alebo čistou bavlnenou kuchynskou utierkou. Rohy textílie zaviažte a zaveste na 12 hodín odkvapkať napríklad na vodovodnú batériu nad umývadlom, vaňou alebo nad kuchynským drezom.Foto: Jarmila Horváthová
Keďže sladená srvátka, ktorá z krému odkvapkáva je veľmi chutná, je škoda, aby vytiekla do odpadu. Preto dajte pod utierku s krémom hrniec alebo misku, do ktorej bude odtekať a môžete si na nej pochutnať, prípadne ju môžete použiť ako tekutú zložku do cesta na koláče alebo lievance.
Foto: Shutterstock
Po 12 hodinách premiestnite stečený krém z utierky do nádobky, ktorá sa dá uzatvoriť a dajte do chladničky. Takto pripravený krém môžete síce zjesť aj hneď, ale po pár hodinách v chladničke sa chute ešte lepšie prepoja. Či už si ho potom dáte samotný alebo ho doplníte ovocím, je už, samozrejme, len a len na vás. Dobrú chuť!
Diskusia k článku