Poctivá maškrta:
Urobte si ozajstný domáci pribináčik lacno a bez umelín

Jarmila Horváthová, 15. júna 2023     3 minúty čítania

Známu tvarohovú pochúťku milujeme už celé desaťročia. Hlavne dnes už to však nie je najlacnejšia maškrta, ktorá navyše obsahuje aj rôzne prídavné látky. My vám teraz prezradíme, ako si pribináčika s čistejším zložením a za podstatne menej peňazí môžete urobiť doma.



Ilustračné foto: Shutterstock

Na internete nájdete mnoho receptov na domáci pribináčik a všetky majú spoločného menovateľa – zmiešate tvaroh s vyšľahanou šľahačkou a s vanilkovým cukrom. Takto pripravený krém sa možno chuťovo blíži k originálu, ale jeho konzistencia je iná.

Urobte ho inak

My vám však ponúkame trochu iný postup. Takto urobený pribináčik má aj konzistenciu podobnú tomu z obchodu, a oproti nemu má ešte aj dve výhody navyše – je o polovicu lacnejší a nie je v ňom nič okrem tvarohu, sladkej smotany a vanilkového cukru. Teda nijaká želatína, škrob a xantánová guma, ktoré sa v tom kupovanom nachádzajú.



Foto: Shutterstock

Na štyri porcie veľkosti kupovaného pribináčika potrebujete 250 g krémového tvarohu (podľa preferencií môže byť tučný, ale aj odtučnený), 100 ml smotany na šľahanie (30-33 %) a vanilkový cukor podľa chuti.

Tajomstvo je v odkvapkaní

Všetky tri ingrediencie spolu zmiešajte a vylejte do misky, ktorú ste vopred vyložili plátnom alebo čistou bavlnenou kuchynskou utierkou. Rohy textílie zaviažte a zaveste na 12 hodín odkvapkať napríklad na vodovodnú batériu nad umývadlom, vaňou alebo nad kuchynským drezom.



Foto: Jarmila Horváthová

Keďže sladená srvátka, ktorá z krému odkvapkáva je veľmi chutná, je škoda, aby vytiekla do odpadu. Preto dajte pod utierku s krémom hrniec alebo misku, do ktorej bude odtekať a môžete si na nej pochutnať, prípadne ju môžete použiť ako tekutú zložku do cesta na koláče alebo lievance.



Foto: Shutterstock

Po 12 hodinách premiestnite stečený krém z utierky do nádobky, ktorá sa dá uzatvoriť a dajte do chladničky. Takto pripravený krém môžete síce zjesť aj hneď, ale po pár hodinách v chladničke sa chute ešte lepšie prepoja. Či už si ho potom dáte samotný alebo ho doplníte ovocím, je už, samozrejme, len a len na vás. Dobrú chuť!



ANKETA: Kupujete tento typ mliečnych výrobkov?

77,8%



22,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist