Peter Varga:
Šťavnaté jesenné pochúťky

Peter Varga, šéfkuchár a spolumajiteľ bistra Bienvenue v Bratislave, 17. októbra 2021     3 minúty čítania

Jeseň je spolu s letom na tanieri určite najšťavnatejším ročným obdobím.



Foto: archív Petra Vargu

Dozreli slivky, hrušky, jablká, hrozno, ešte stále dozrievajú maliny a černice, množstvo druhov zeleniny. Z toho všetkého sa dajú pripraviť úžasné šťavnaté lahôdky. Pripravil som recepty na také, ktorých domáca príprava nevyžaduje veľa času, lebo toho v súčasnosti nikto nemá veľa.

Klasické recepty, ako ich väčšina pozná, som trochu obohatil, a tak dostanú iný šmrnc. Napríklad červenú repu s fetou servírujem nie tak, ako je to bežné, so syrom nakrájaným na kocky, ale fetu som zjemnil šľahačkou a na tanier pridal fenikel.

Alebo hroznový šalát – doň môžete dať jesenné ovocie, orechy a jeho chuť dotvoriť výrazným syrom, napr. nivou. Šalát je šťavnatý, plný vitamínov, ale aj výdatný. Ku kačacím prsiam odporúčam černicovú omáčku, tá toto jedlo osvieži.

Na záver klasické slivkové gule trochu inak. Mnohí ich poznajú s makovou posýpkou, prípadne strúhankou. Skúste ich posypať jahodovým práškom a servírovať s malinovou omáčkou, bude to zase iné jedlo.

Inšpirujte sa jesennými receptami Petra Vargu:






Diskusia k článku







 



TOPlist