Foto: Pravda - Robert Hüttner
Boli to pečené zemiaky s borievkami. Viem, ako chutili, nepoznal som však recept. Pomohol mi všemocný internet. Nuž teda čítajte a varte so mnou... Potrebujeme 40 g masla, štyri veľké cibule, 400 g na kolieska nakrájaných zemiakov, 400 g na kocky nakrájanej údenej slaniny, dve polievkové lyžice rozdrvených suchých borievok, 300 ml vody, soľ a čierne korenie. Nakrájanú cibuľu opražíme na masle, pridáme slaninu a všetko ešte pár minút necháme na ohni. Do vymasteného hlineného pekáča potom ukladáme vrstvy zemiakov... Rozdrvené borievky, soľ a korenie popridávame na jednotlivé „poschodia“. Vrchnú zemiakovú vrstvu pokropíme vodou, prikryjeme fóliou a uzavrieme vrchnákom.
Turčianske zemiaky pečieme pri 160 °C slabé dve hodiny. Vašej fantázii sa medze nekladú. Borievky môžete zameniť novým korením a zemiaky zase „oživiť“ plátkami cukety, paradajok a mladého póru.
Diskusia k článku