Fedor Malík:
Pečené zemiaky s borievkami

Fedor Malík, 4. februára 2014     2 minúty čítania

Môj bývalý kolega Ivan bol z Turca. Bol o pár rokov mladší a bol zapálený komunista. Na fakulte napredoval míľovými krokmi.


Foto: Pravda - Robert Hüttner
Nezvládol to však. Do hrobu ho stiahol alkohol. Pochovali sme ho tesne pred jeho štyridsiatkou. Na rozlúčku s ním, v jeho rodnom kraji, do smrti nezabudnem. Málo sa jedlo a hodne sa pilo. „Ostrô“. Čo to bolo, už nepamätám. To jedlo mi však pevne utkvelo v pamäti.

Boli to pečené zemiaky s borievkami. Viem, ako chutili, nepoznal som však recept. Pomohol mi všemocný internet. Nuž teda čítajte a varte so mnou... Potrebujeme 40 g masla, štyri veľké cibule, 400 g na kolieska nakrájaných zemiakov, 400 g na kocky nakrájanej údenej slaniny, dve polievkové lyžice rozdrvených suchých borievok, 300 ml vody, soľ a čierne korenie. Nakrájanú cibuľu opražíme na masle, pridáme slaninu a všetko ešte pár minút necháme na ohni. Do vymasteného hlineného pekáča potom ukladáme vrstvy zemiakov... Rozdrvené borievky, soľ a korenie popridávame na jednotlivé „poschodia“. Vrchnú zemiakovú vrstvu pokropíme vodou, prikryjeme fóliou a uzavrieme vrchnákom.

Turčianske zemiaky pečieme pri 160 °C slabé dve hodiny. Vašej fantázii sa medze nekladú. Borievky môžete zameniť novým korením a zemiaky zase „oživiť“ plátkami cukety, paradajok a mladého póru.



Diskusia k článku

hubata
Pekný zvyk v Turci pohostiť ľudí na kare takýmito zemiakmi ......






 



TOPlist