Fedor Malík:
Pečená hus, biele víno

Fedor Malík, 22. októbra 2019     2 minúty čítania

Prišiel som k tým vzácnym knihám ako slepá kura k zrnu. Navštívila ma nedávno moja bývalá kolegyňa Anka a priniesla mi do daru pár knižiek z pozostalosti svojej nebohej tety pani Milky Bartoňovej.



Pamätám si ešte na ňu. Bola to milá a usmievavá duša. Predlhé roky bola šéfkuchárkou modranského evanjelického sirotinca. Sirotám piekla, varila, starala sa o ne s obrovskou nehou. Životom ju viedla láska k Bohu a ľuďom. Skvelá žena, skvelá kuchárka...

Zalistoval som v najstaršej z podarovaných kníh. „Pravá česká kuchařka“, vydaná „Karlem Ločákem v Praze, Jindřišská 10, vedle hlavní pošty“ v roku 1923. Gastronomický spisok prináša na 127 stranách zožltnutého papiera tisíc vyskúšaných receptov a sto úhľadných peroviek. Účelovo hľadám recepty na prípravu kačacích a husacích dobrôt. Som sklamaný. O pečenej husi či kačici píše Helena Voborská len pár riadkov. Húsku je potrebné dobre očistiť, vypitvať, umyť a vnútri posypať zmesou soli a rasce. A potom z oboch strán jej otvory zašiť. Na pekáč ju vkladáme bruchom dolu, podlejeme vodou, potierame výpekom. Po dobrej hodinke ju obrátime a dozlata dopečieme. Podľa autorky knihy

„k mladé husičce, kterou pečeme brzy z jara“ podávame hlávkový alebo uhorkový šalát. Staršia, „jesenná“ hus si však už žiada dusenú kapustu. Bielu alebo červenú? To už pani Voborská nepíše...

Pred sto rokmi, ako vidíme, sa s husacinou veľmi „nepaprali“. Tie dnešné pečené husi a kačice majú oveľa bohatšiu prílohu. Knedle, lokše, pečené zemiaky, hranolčeky, kyslé aj kvasené uhorky, nakladané baranie rohy, štipľavé čalamády. A k tomu burčiak „na vrchole“, rampáš, heuriger, mladé aj staré víno. Červené a či biele? Budete sa diviť, ale dole na „Maďaroch“ som zažil aj pečenú hus podávanú s čašou bieleho Rizlingu rýnskeho. Namietal som, ale bolo to zbytočné. Môj priateľ Atilla to vysvetlil veľmi prosto. Červené jednoducho nemali a hus napokon má predsa biele perie...

Diskusia k receptu

2 komentáre k článku
Nuz u nas vo Francii sa hydina povzuje za biele mäso a teda sa zapija bielym vinom, ale proti gustu ziadny disputat, ja si velmi rada dam k husi i svetlé pivo, hlavne ked ide k nej dusena biela kaputa s gastanmi, jablkami a prerastenou slaninkou.

Dakujem za inspiraciu


Pridaj komentár k článku:



TOPlist