Foto: Shutterstock
Salsa je veľmi univerzálny dip z paradajok, ktorý si môžete vychutnať nielen s čipsami. Dá sa využiť v mnohých ďalších jedlách, čím oživíte a obohatíte každodennú kuchyňu. Vyskúšajte si pripraviť svoju vlastnú salsu a experimentujte s rôznymi kombináciami a jedlami.
Príprava domácej salsy je jednoduchá a vyžaduje len niekoľko čerstvých ingrediencií. Jej chuť môžete prispôsobiť svojim preferenciám, či už máte radi jemnú alebo pálivú verziu.
Recept na domácu salsu
Suroviny: 4 zrelé paradajky, 1 malá červená cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 1 zelená paprika (môžete použiť aj pálivú papričku, ako je jalapeño), šťava z 1 limetky, hrsť čerstvej koriandrovej vňate (voliteľné), soľ a mleté čierne korenie podľa chuti, 1 ČL cukru na vyváženie kyslosti1. Paradajky nakrájame na malé kocky a vložíme do misky. Cibuľu a cesnak najemno nasekáme a pridáme k paradajkám. Papriku nakrájame na malé kúsky a zmiešame s ostatnými nakrájanými ingredienciami.
2. Pridáme šťavu z limetky, soľ, cukor a korenie podľa chuti. Rovnako podľa chuti môžeme pridať aj čerstvú, nadrobno nasekanú koriandrovú vňať. Zmes dobre premiešame a necháme odstáť aspoň 30 minút, aby sa chute prepojili.
Ako si salsu vychutnať
Najtradičnejším spôsobom je podávať salsu ako dip s kukuričnými čipsami (nachos). Čerstvosť a kyslosť salsy skvele dopĺňa chrumkavé čipsy a vytvára dokonalú kombináciu na každú párty.Aj keď je salsa skvelá sama osebe, jej využitie v kuchyni je oveľa širšie. Tu je niekoľko spôsobov, ako ju môžete začleniť do ďalších jedál.
Raňajky: Pridajte salsu na vaječnú praženicu alebo omeletu, získate tak raňajky s nádychom mexickej kuchyne.
Grilované mäso a ryby: Použite salsu ako omáčku na grilované mäso alebo ryby. Jej kyslosť skvele ladí s bohatou chuťou grilovaných pokrmov.
Náplň do quesadillas: Pri príprave quesadillas (mexické plnené tortillové placky) pridajte do tortillovej placky lyžicu salsy spolu so syrom. Výsledkom bude výborné jedlo.
Foto: Shutterstock
Pizza s mexickým nádychom: Namiesto tradičnej paradajkovej omáčky rozotrite na cesto salsu a pridajte ďalšie prísady, ako je chorizo, fazuľa alebo syr. Pečte ako klasickú pizzu.
Studené šaláty: Salsa môže slúžiť ako skvelá základná zložka pre šaláty – zmiešajte ju s čiernou fazuľou, avokádom a kukuricou pre rýchly a chutný šalát.
Plnené placky tacos a burritos: Salsa je skvelým doplnkom pre tacos a burritos, kde dodáva sviežu chuť a zvyšuje kontrast medzi rôznymi ingredienciami.
Diskusia k článku