Ovocná sezóna:
Džem, ktorý má takmer 100 % ovocia? Takto bude chutný aj vydrží

Jarmila Horváthová, 14. júna 2024     3 minúty čítania

Kvalitné riešenie pre tých, ktorým v džeme prekáža vysoký obsah cukru a málo ovocia.



Foto: Shutterstock

Máte chuť na džem? Nie je nič jednoduchšie, ako kúpiť si hotový. Hoci ak chcete naozaj kvalitný džem s vysokým obsahom ovocia, treba siahnuť dosť hlboko do peňaženky. Druhá možnosť je uvariť si vlastný džem, čo nie je žiadna veľká veda.

Potrebujete akurát ovocie a želírovací cukor, prípadne obyčajný cukor a želírovaciu látku. Väčšinou sa do džemu dáva toľko cukru koľko ovocia, prípadne dve tretiny ovocia a tretinu cukru. To znamená že v džeme je 50 percent ovocia a 50 percent cukru, prípadne približne 65 percent ovocia a 35 percent cukru.

Čo však v prípade, ak chcete z nejakých dôvodov cukor výrazne obmedziť, alebo máte chuť na džem takmer len z čistého ovocia? Aj taký sa dá pripraviť, len treba vedieť ako na to.

Okrem zdravého, najlepšie domáceho ovocia, naň budete potrebovať alternatívne sladidlo, napríklad agávový alebo datľový sirup, prípadne brezový cukor (xylitol) a želírovaciu látku, čo je citrusový alebo jablkový pektín. Ten dostať v predajniach so zdravou výživou, alebo sa dá objednať cez internet.

Na kilogram ovocia potrebujete 10 lyžíc alternatívneho sladidla a 10-12 g pektínu. Na stabilizáciu farby džemu možno použiť aj šťavu z polovice citróna.



Foto: Shutterstock

Očistené ovocie rozmixujte alebo nakrájajte, dajte do hrnca a za stáleho miešania nechajte zovrieť. Potom rozmiešajte pektín v sladidle a pridajte k ovocnej mase. Varte, kým džem získa požadovanú konzistenciu a na záver pridajte citrónovú šťavu.

Či je džem dostatočne hustý, zistíte, keď dáte troška džemu na studený tanierik a vložíte ho vychladnúť do mrazničky. O chvíľku budete vedieť, ako na tom váš džem s hustotou je.

Keďže cukor v džeme má okrem sladiaceho efektu aj úlohu konzervantu a tu je ho minimum, treba ešte viac ako inokedy dbať na čistotu pohárikov a viečok, do ktorých džem dávate. Jedny aj druhé treba sterilizovať.

Keď je džem dostatočne hustý, nalejete ho do pohárikov, zaskrutkujte a prevráťte hore dnom. Nechajte vychladnúť a uchovávajte v chladničke.

Ak si takéhoto džemu uvaríte viac, pre predĺženie jeho trvanlivosti ho môžete aj zasterilizovať - buď v rúre alebo klasicky v hrnci s vodou.



ANKETA: Už ste tento rok varili džem?

82,4%



17,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist