Foto: Shutterstock
Cestoviny sú vďačné jedlo, ktoré dokážeme pripraviť raz-dva, preto ich varíme najmä vtedy, ak naozaj hráme o čas a potrebujeme seba i rodinu nakŕmiť v čo najkratšej dobe.
V rámci energetickej krízy sa objavilo na internete množstvo tipov, ako špagety uvariť rýchlejšie, a teda spotrebovať menej energií, aj ušetriť čas. Zakladajú sa však na pravde? A pretože to zaujíma aj nás, niektoré z týchto tipov sme vyskúšali vo vlastnej kuchyni. Ako to dopadlo?
Aby boli výsledky porovnateľné a čo najpresnejšie, varili sme vždy rovnaké množstvo špagiet v tom istom hrnci a na rovnakej intenzite plameňa na plynovom sporáku.
1. Klasicky celé v hrnci a vo veľkom množstve vody
Najprv sme uvarili špagety al dente klasickým spôsobom. Do hrnca na sporáku sme naliali dostatočné množstvo studenej vody podľa odporúčania na obale cestovín. Vodu sme nechali zovrieť, osolili, vložili do nej špagety a uvarili ich al dente (teda na skus). Celý proces od začiatku do konca trval 20 minút.2. S vodou z rýchlovarnej kanvice
Ďalší spôsob, ktorý sa v domácnostiach bežne používa, spočíva v tom, že sa veľké množstvo vody nezohreje na sporáku, ale v rýchlovarnej kanvici. Potom sa voda preleje do hrnca, nechá zovrieť, osolí a vložia sa do nej špagety. Týmto postupom sa skráti čas potrebný na zovretie vody a tým pádom sa skráti aj celkový čas prípravy špagiet.Už veľakrát pred týmto naším pokusom sme sa presvedčili, že tento spôsob je aj v reále naozaj rýchlejší než ten klasický, ale tentoraz sme si celý proces od zohrievania vody v kanvici až po scedenie špagiet stopovali. Špagety sme mali hotové za 15 minút, takže to trvalo o 5 minút kratšie, než keď sme vodu zohrievali v hrnci. Nič prekvapivé...
Vyskúšali sme rovnaké množstvo špagiet variť aj v polovičnom množstve vody zohriatej v rýchlovarnej kanvici, úspora času oproti klasickému množstvu však bola zanedbateľná – asi minúta.
Foto: Shutterstock
3. Najrýchlejšie prekvapenie
Najkratšie trvalo varenie špagiet spôsobom, ktorý nie je u nás bežný a vlastne protirečí klasickému spôsobu prípravy. Pri ňom sa odporúča vložiť špagety do menšieho množstva studenej vody a až takto ich dať variť. Uvariť sa majú rýchlejšie preto, lebo menšie množstvo vody rýchlejšie zovrie a keď sú v nej špagety už od začiatku, tak sa vlastne predvárajú už počas zohriavania vody.Tento pokus sme urobili s polovičným množstvom vody oproti klasickému spôsobu, špagety sme vložili do studenej osolenej vody a dali variť. A čuduj sa svete – boli pripravené za 13 minút a ich kvalitu tento spôsob prípravy nijako neovplyvnil.
Možno jedinou nevýhodou tohto spôsobu je, že špagety treba do hrnca nalámať, lebo inak sa doň nezmestia (pri vkladaní špagiet do vriacej vody to nie je potrebné, lebo špagety teplom rýchlo povolia a ponoria sa do vody celé).
Kompletné cestovinové jedlo z jedného hrnca
V rámci urýchlenia prípravy cestovín je cenný aj súčasný populárny trend, akým sú recepty typu „One-Pan-Pasta“, to znamená cestoviny z jedného hrnca.Foto: Shutterstock
Rozmenené na drobné to znamená, že do hrnca dáte cestoviny, trochu vody aj všetky prísady na omáčku a varíte všetko spolu. Vody musí byť tak akurát, aby pri varení nevyvrela skôr, ako budú cestoviny uvarené, ale ani aby jej nebolo veľa, lebo omáčka bude riedka.
V prvom prípade sa to ešte dá záchrániť, stačí doliať troška vody. Ak však vody bude priveľa a cestoviny už budú uvarené, zredukovať (zahustiť) omáčku ďalším varom nie je dobrý nápad, pretože cestoviny sa tým pádom rozvaria.
Diskusia k článku