
Foto: Kulinární studio MAFRA
Okrem veľkého množstva bielkovín obsahujú vajcia aj dôležité minerálne látky a vitamíny a v kuchyni sú skutočne univerzálnou surovinou. Pokiaľ ide o varené vajíčka, máme ich radi na raňajky, ale aj ako doplnok k rôznym omáčkam či prívarkom. Každému však chutia troška inak. Uvarte si vajce tak, ako máte najradšej.
1. Natvrdo
Čas varenia: 9 minútČi už vajce pred varením vložíte do studenej alebo do horúcej vody, ak chcete uvariť vajce natvrdo, obe možnosti sú správne. Dôležité je, aby boli vajcia vo vode úplne ponorené. Čas merajte odvtedy, keď privediete vodu do bodu varu.
2. Na polomäkko
Čas varenia: 7 minútOsvedčený tip je pred varením nechať vajcia nejaký čas pri izbovej teplote. Potom ich vložiť do vriacej vody a merať presný čas.
3. Namäkko
Čas varenia: 5 minútVodu v malom hrnci priveďte do bodu varu a vložte do nej vajce. Vodu udržiavajte na miernom ohni bublajúcu. Po 5 minútach vajce asi 1 minútu chlaďte pod tečúcou studenou vodou, aby sa proces varenia čo najrýchlejšie zastavil. Výsledok bude dokonalý - tuhý bielok a tekutý žĺtok.
Diskusia k článku