Overené praxou:
Natvrdo, na polomäkko, namäkko. Ako dlho variť vajíčka, aby boli podľa vášho gusta

Kulinární studio MAFRA, včera 06:00     2 minúty čítania

Každému chutia troška inak. Niekto je rád, keď je žĺtok pevný, iného poteší skôr tekutý. Koľko treba variť vajíčka, aby boli presne také, ako chcete?



Foto: Kulinární studio MAFRA

Okrem veľkého množstva bielkovín obsahujú vajcia aj dôležité minerálne látky a vitamíny a v kuchyni sú skutočne univerzálnou surovinou. Pokiaľ ide o varené vajíčka, máme ich radi na raňajky, ale aj ako doplnok k rôznym omáčkam či prívarkom. Každému však chutia troška inak. Uvarte si vajce tak, ako máte najradšej.

1. Natvrdo

Čas varenia: 9 minút

Či už vajce pred varením vložíte do studenej alebo do horúcej vody, ak chcete uvariť vajce natvrdo, obe možnosti sú správne. Dôležité je, aby boli vajcia vo vode úplne ponorené. Čas merajte odvtedy, keď privediete vodu do bodu varu.

2. Na polomäkko

Čas varenia: 7 minút

Osvedčený tip je pred varením nechať vajcia nejaký čas pri izbovej teplote. Potom ich vložiť do vriacej vody a merať presný čas.

3. Namäkko

Čas varenia: 5 minút

Vodu v malom hrnci priveďte do bodu varu a vložte do nej vajce. Vodu udržiavajte na miernom ohni bublajúcu. Po 5 minútach vajce asi 1 minútu chlaďte pod tečúcou studenou vodou, aby sa proces varenia čo najrýchlejšie zastavil. Výsledok bude dokonalý - tuhý bielok a tekutý žĺtok.





ANKETA: Viete uvariť vajíčko presne do tej konzistencie, akú máte radi?

82,9%



17,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist