Fedor Malík:
Orechovo-chrenová nátierka

Fedor Malík, 16. septembra 2014     2 minúty čítania

Po rokoch moravské vinárky opäť ožili. Pod taktovkou Evy Kloudovej vydali nedávno voľné pokračovanie Kuchařky moravských vinařek.


Foto: Pravda - Robert Hüttner


Štyristo strán, štyristo receptov. Všetko chutné, domáce, tradičné i novovymyslené recepty so zaujímavými a uchu lahodiacimi názvami. Mali ste napríklad niekedy na tanieri guliváry, ptáčka z Březí, čiernu buchtu, buchtu pre blbcov, šohajky či Evino horské. Ani na jeden z týchto receptov však orechy nepotrebujete. Tie miniete na babkinu orechovú tortu alebo na prípravu orechových lámancov. Tieto dezerty však dnes pripravovať nebudeme.

Nastáva čas oberačiek, čas burčiaka a na našich vínnych pivniciach budeme otvárať dvere pre nedočkavých návštevníkov. Času je málo a hostí bude veľa. Navyše všetci budú hladní a smädní. Treba ich napojiť a zasýtiť. V našom vinárstve už roky hosťom ponúkame chlebíky s bryndzovo-cibuľovou nátierkou. Tohto roku to bude inak. Na tanieroch bude tróniť chrenovo-orechová nátierka. Uvidíme, či bude chutiť...

Jednu dávku pripravíme zo štyroch krémových syrov „žervé“, štvrť kila nátierkového masla, dvoch deci mlieka, štyroch lyžíc strúhaného chrenu a dvoch lyžíc sekaných vlašských orechov. Prisolíme, prikoreníme. Chren a orechy budú vlastné. Z lúčky pri vinici v modranskom hone Téglik. Tam, kde rastie i náš silván a vlašsko-taliansky rizling. Ten vlašák s tou nátierkou sa hádam bude v papuľke milovať...



Diskusia k článku

jozka2
P.Malik akym syrom sa da nahradit zerve syr?vdaka






 



TOPlist