Foto: Pravda - Ivan Majerský
Fedor Malík
Zostali po ňom štyri deti a manželka Rózka. Moja modranská babka. Nebola to bohvieaká kuchárka. Medzi jej dobroty patrili pudingy a slíže. Pudingy boli orieškovo–vanilkové a slíže zásadne krupičné. Pozri recepty na tému Babičkine tajné dobroty Aj tak mám na ňu pekné spomienky. Bola to predsa len moja stará mama! Tá druhá to mala ťažšie. Starala sa o troch výrastkov a päť hektárov polí v Kochanovciach. Kochanovská babka Katarína bola uznávaná dedinská kuchárka.
Povesť o jej skvelých orechových tortách sa rozniesla aj medzi trenčianskymi mešťanmi. Tá torta nemohla byť zlá! Vlastná múka z vlastného obilia. Mletá u Mikulu. Vlastné maslo. Od Strakuše, Slávky a Milky. A napokon i vlastné orechy.
Na dvore hospodárstva boli tri. Plody mali ako detská päsť a lúpať ste ich mohli v rukách. Do Kochanoviec sme chodili veľmi radi. Kvôli starej mame i kvôli orechovej torte. Ten bájny recept som nedávno objavil v jej zaprášených pozostalostiach.
Potrebujeme 260 g polohrubej múky, 260 g masla, 120 g práškového cukru a 120 g mletých vlašských orechov. Všetko spolu zamiešame, cesto rozdelíme na tri časti, rozvaľkáme a upečieme tri rovné disky.
Po ich vychladnutí ich plníme orieškovou plnkou, pripravenou zo 140 g mletých orechov, 140 g cukru a 200 ml ušľahanej sladkej smotany. Hotovú tortu môžete potom ešte obliať polevou podľa vášho vkusu a chuti...
Diskusia k článku