Opýtali sme sa odborníka:
Patrí kapor do vane? Fundované rady, čo robiť a nerobiť s vianočnou rybou

Jarmila Horváthová, 17. decembra 2023     6 minút čítania

Doniesť si domov živého kapra, alebo si ho nechať spracovať hneď pri nákupe? Chovateľ rýb v tom má jasno...



Foto: Shutterstock

O priaznivých účinkoch rybieho mäsa na zdravie sa popísali tisíce riadkov, ale mnohí ho stále jedia raz v roku – kapra na Štedrý večer. Desaťročia patrili preto k predvianočnej atmosfére nádrže a kade so živými kaprami pred takmer každou samoobsluhou či supermarketom.

To je už minulosť, tento rok živú rybu pred supermarketmi alebo v nich nekúpite. Väčšina ich predaj po kampaniach ochrancov zvierat zrušila, budú predávať len chladené alebo mrazené ryby.

To však neznamená, že si čerstvú rybu, ktorú pred vami živú vylovia z nádrže, nemáte kde kúpiť. Táto možnosť stále je, len dostupnosť sa zhoršila – živé ryby budú predávať ich chovatelia priamo v rybárstvach alebo v stánkoch – ak sa dohodnú s majiteľmi miesta, kde by stánok chceli mať.

Ako ušetriť stresu seba aj kapra

Ak máte šťastie a bývate v blízkosti rybárstva, či miesta, kde budú predávať živé kapry, otázka, ktorá je pri nákupe najdôležitejšia znie – odniesť si ho domov živého, alebo si ho nechať radšej na mieste spracovať?

Chovatelia a predajcovia živých rýb jednoznačne odporúčajú nechať si rybu na mieste, kde ju kupujete, odborne usmrtiť a vypitvať. Každý seriózny predajca by mal v súčasnosti totiž ponúkať túto možnosť. Priplatíte si 1-2 eurá, ale ušetríte kopu času, upratovania a asi aj stresu.

Kapor do igelitky ani do vane nepatrí

Čo však v prípade, ak sa rozhodnete, že predsa len si chcete odniesť domov živého kapra? V nijakom prípade ho neprepravujte v igelitke – živá ryba do igelitovej tašky nepatrí, nemôže v nej dýchať. Na cestu k vám by mala putovať v sieťke alebo v plátenej taške.

„Keď ju prinesiete domov, treba ju dať do odstátej vody, ktorá má mať takú teplotu, alebo nižšiu, ako je vonku. To znamená, že vaňa v byte s napustenou vodou z vodovodu rozhodne pre ňu nie je vhodným prostredím. Tam utrpí ryba teplotný šok, pretože voda z vodovodu má 14-17 stupňov a kapor dovtedy žil v 4-stupňovej vode,“ vysvetľuje Andrej Horváth z Rybárstva Stupava. Takže s veľkou pravdepodobnosťou, ak kapra dáte do vane s vodou z vodovodu, na druhý deň, alebo maximálne o dva dni, ho nájdete plávať hore bruchom.

Vaňa vonku je lepšia, ale nie ideálna

Ak máte záhradu a v nej veľkú nádobu s chladnou vodou, rybu môžete mať nejaký čas v nej. Vodu jej netreba obmieňať, pretože vodu z vodovodu by ste mali zase nechať niekoľko hodín odstáť. Ani rybu nekŕmte. Ak chcete mať živého kapra v paneláku, potrebujete na to nádobu, ktorú dáte na balkón.

„My jednoznačne ľuďom odporúčame, aby si ryby neniesli domov živé, ale aby si ich dali spracovať na mieste, kde si ich kúpia. Pretože pre každú rybu je prenos aj premiestnenie do inej vody a prostredia v akom bola dovtedy, stres. Ak ju aj tak chcete doniesť domov živú a dať ju niekam vonku do vane či bazénika, nedá sa presne povedať, koľko miesta minimálne potrebuje. Čo sa povedať dá, je, že čím väčšia je nádoba a viac vody, tým je väčšia šanca, že ryba prežije viac dní a platí to aj naopak. Čím menšia bude nádoba, tým bude kapor žiť kratšie. Ryby sú živé tvory, takže to, koľko v domácich podmienkach prežijú, je veľmi individuálne, každá ich znáša inak,“ hovorí chovateľ rýb.



Foto: Shutterstock

Koľko vydrží v chladničke a mrazničke?

Veľa ľudí uprednostňuje kúpu živej ryby preto, lebo si chcú byť na sto percent istí jej čerstvosťou. Preto si nákup vianočných rýb nechávajú až na 22. či 23. decembra. Ak si však chcete ušetriť nervy, pokojne môžete kapra kúpiť aj skôr, nechať si ho spracovať tam, kde ho kúpite a nemusíte ho trápiť doma v kadi či vo vani.

„Pri správnom skladovaní v chladničke pri teplote 0 stupňov vydrží až 5 dní. Treba ho len zavákuovať alebo zabaliť do potravinárskej fólie, prípadne ho napácovať. Ak chcete kúpiť rybu ešte skôr, môžete ju buď naporciovanú, alebo vypitvanú vcelku aj zmraziť – treba ju predtým len dôkladne osušiť, aby voda čo najmenej potrhala svalovinu. Zjesť by ste ju mali do troch mesiacov,“ uzatvára A. Horváth.

Rozmrazovať by sa ryba mala v chladničke a to 12-24 hodín, takže treba ju z nej vytiahnuť večer pred Štedrým dňom.






ANKETA: Patríte medzi tých, ktorí majú rybu na stole len na Vianoce?

37,3%



62,7%







Diskusia k článku

boxik
Tento rok čítame veľa rád a odporúčaní o tom čo robiť s vianočným kaprom. Všetky ,alebo väčšina týchto „rád“ zabúda na nás ktorý nevaríme na Vianoce kapustnicu či inú polievku ,ale k našim Vianociam patrí rybacia polievka a myslím ,aspoň podľa mojich známych ,že nás nie je málo . No a my okrem mäsa na vyprážanie potrebujeme aj hlavu a vnútornosti , najmä mlieč a ikry sú veľmi cenené a ja využijem aj kapriu pečeň. Pochybujem ,že by mi to poskytli nejakí brigádnici čo ryby predávajú .
dobryhrncekvar
Poradím ti, ak máš blízko chovateľa rýb, predajú ti rybu a hlavu navyše ti dajú aj zadarmo, vnútornosti nedávam do rybacej polievky, lebo sa mi stalo napriek opatrnosti pri čistení, že polievka bola horká....keď dáš hlavu, plutvy a chvost, urob si filety a kosti tiež do polievky, úplne stačí.
boxik
@dobryhrncekvar (17.12.2023 14:54)

„Dobrá rada“ ,najbližší rybník ,neviem či ho vylovujú je 40 km a tí brigádnici čo budú od zajtra predávať budú odomňa cca 100 m . No a horkosť polievky z vnútorností má asi jedinú reálnu príčinu a to ,že aj ryba má žlčník z ktorého ak ti vytečie žlč máž smolu.






 



TOPlist