Fedor Malík:
Onurove rezance

Fedor Malík, 15. marca 2011     2 minúty čítania

Do toho starého mäsiarstva na dolnom konci Modry prestali ľudia časom chodiť.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Mäsa i výrobkov bolo menej a menej. Tovar začal zapáchať a tí ironickí začali obchod nazývať „pitevňou". Po dvoch rokoch mäsiarstvo zavreli a ďalší rok sme čakali, čo bude. Žiadne prekvapenie. Nové mäsiarstvo.

Tovaru je tam habadej, mäso vonia a ľudia stoja v radoch. Postavil som sa doň i ja. Pozrel som sa do regálov chladiacich boxov a bolo rozhodnuté. Kuracie prsia. Doma som prsia opláchol a začal s ich prípravou. Pozri recepty na Dobroty z hydiny Bolo to už vopred premyslené. Budú to Onurove rezance! Ten recept som „vyhrabal" z výpravnej knihy Turecká gastronómia, ktorú som pred rokmi dostal v Ürgüpe...

Uvarte napred prsia vo vode s koreňovou zeleninou. Vyberte ich, nechajte vychladnúť a ostrým nožom ich pozdĺžne i priečne narežte do podoby širších rezancov.

Pripravte si potom sós z bieleho jogurtu, pomletých vlašských orechov, posekanej cibule, cesnakovej pasty, citrónovej šťavy, olivového oleja a hydinového vývaru. Zmes dobre rozmixujte a zalejte ňou rezance.

Všetko dobre premiešajte a povrch tohto studeného predjedla poprášte sladkou paprikou a ozdobte lístkami mäty. Nenapodobňujte Onura a Kerema. Nezapíjajte to „tigrím mliekom" (vodou riedený arak, anízovka), ale dožičte si mladý müller z toho podpriemerného ročníka 2010.

Bude to chutiť vám i vašej Šeherezáde. Tej mojej asi ťažko. Ona totiž hydinu a „mŕtvych vtákov" na tanieri v živote nemala...




Diskusia k článku

dada1010
to vyzerá zaujímavo, len ako si ho dám do kuchárskej knihy ?






 



TOPlist