Foto: Pravda
Fedor Malík
Tovaru je tam habadej, mäso vonia a ľudia stoja v radoch. Postavil som sa doň i ja. Pozrel som sa do regálov chladiacich boxov a bolo rozhodnuté. Kuracie prsia. Doma som prsia opláchol a začal s ich prípravou. Pozri recepty na Dobroty z hydiny Bolo to už vopred premyslené. Budú to Onurove rezance! Ten recept som „vyhrabal" z výpravnej knihy Turecká gastronómia, ktorú som pred rokmi dostal v Ürgüpe...
Uvarte napred prsia vo vode s koreňovou zeleninou. Vyberte ich, nechajte vychladnúť a ostrým nožom ich pozdĺžne i priečne narežte do podoby širších rezancov.
Pripravte si potom sós z bieleho jogurtu, pomletých vlašských orechov, posekanej cibule, cesnakovej pasty, citrónovej šťavy, olivového oleja a hydinového vývaru. Zmes dobre rozmixujte a zalejte ňou rezance.
Všetko dobre premiešajte a povrch tohto studeného predjedla poprášte sladkou paprikou a ozdobte lístkami mäty. Nenapodobňujte Onura a Kerema. Nezapíjajte to „tigrím mliekom" (vodou riedený arak, anízovka), ale dožičte si mladý müller z toho podpriemerného ročníka 2010.
Bude to chutiť vám i vašej Šeherezáde. Tej mojej asi ťažko. Ona totiž hydinu a „mŕtvych vtákov" na tanieri v živote nemala...
Diskusia k článku