Fedor Malík:
Omáčky z Hontu

Fedor Malík, 9. novembra 2021     3 minúty čítania

Môj spolužiak Aurel je múdry, pracovitý a poctivý chlap. Šťastie ho však v živote obchádzalo.



Maturoval s vyznamenaním a „novinárčinu“ na univerzite zvládol s červeným diplomom. V pamätnom šesťdesiatom ôsmom začal pracovať v známom slovenskom denníku. Bol odvážny a veril, že dubčekovcom to vyjde. Tanky boli však oveľa, oveľa mocnejšie ako Relove myšlienky slobody.

Vyhodili ho z redakcie a roky rokúce sa živil ako pomocný robotník, kurič, čašník. Omrzel ho život a zmohol ho alkohol. Svojej motorky sa však nevzdal, a to sa mu vypomstilo. Mal škaredú haváriu a dlhý čas putoval z nemocnice do nemocnice. Telo ani hlava už neposlúchali. Po štyridsiatke šiel do invalidného dôchodku. Posúvali ho z kúpeľov do kúpeľov. Karlove Vary, Luhačovice, Piešťany, Dudince. Nuž a práve tam ho postavili na nohy.

Skôr, ona ho postavila na nohy. Volala sa Erika a bola vedúcou jedálne kúpeľného domu Kriváň. Relo ju miloval a ona mu vyvárala a vypekala hontianske špeciality. Kyslé šťaveľové polievky, gerheň, roztovku, paprikáše, párance, šuflíky, zvaru, škorce, hríbové krumple a v chladné zimné dni aj mliečnu kapustu. Slovom, veľká láska v jeseni života. Konečne sa na oboch usmialo ľudské šťastie...

To už roky obaja žijú v pitoresknom historickom kraji, v slovenskej časti Hontu. Do Maďarska chodia nakupovať a zopár jesenných a vianočných dní trávia každý rok aj v Relovom rodisku, v Modre. Vlastnia tu garsónku a na nedeľný obed pozývajú svojich priateľov. Erika spravidla ukuchtí mrkvovú aj kôprovú omáčku. Obe sú skvelé. Taká konzistencia nenewtonovej kvapaliny a náramne dobrá a dlhá chuť plnotučného mlieka a sladkej smotany, k tomu kusisko vareného teľacieho mäsa. To tuším vonia lepšie ako „tafelspitz“ z burgenlandského Golsu.

K omáčkam sa popíja akurátne vychladené šípkové víno z premrznutej úrody. V tom je zasa dobrý Relo. Víno zo šípok pripravuje podľa storočného receptu bývalého šéfredaktora Vojtecha Španka. Návod vám neprezradím. Musíte si kdesi zohnať pár prastarých čísel časopisu Výživa a zdravie...



Diskusia k článku







 



TOPlist