Fedor Malík:
Obed horúceho leta

Fedor Malík, 9. augusta 2022     2 minúty čítania

Čas letí ako stádo divokých koní. Zostávajú po ňom len oblaky plné prachu a rozdupaná zem. A v nej spomienky.



Návraty do detstva v socializme, časy študentské, obdobie normalizácie, príchod kapitalizmu a dlhé roky poctivej roboty. Na konci cesty, tak ako u každého, staroba. Neubrániš sa jej. I tú musíš prežiť dôstojne...

Deti sa rozutekali či skôr rozleteli „letom svetom“ a my sme zostali v rodinnom dome sami s manželkou. Životné zápasy pokračujú ďalej. Tie najhoršie sú však zápasy so zdravím. Metabolických čiernych dier je čoraz viac a lieky sú čoraz drahšie. Ešteže je tu moja kuchyňa, moje laboratórium...

Ráno som vstal mrzutý, no napriek tomu sa zvŕtam pri sporáku. Dnes urobím dobrý letný obed, obed horúceho leta. Hydinovú zeleninovú polievku a jablkovú žemľovku. Polievka bude z vývaru žltučkých „kuriatkových“ krídiel (bez hrotov) a domácej letnej zeleniny. Za hrsť hrášku, pretrhanej mrkvy a paštrnáka, mladého kalerábu a žltých strukov fazule posadenej trochu neskôr. Pár zrniek čierneho aj nového korenia, jedna malá čili paprička. Niťovky nevarte v polievke, varte ich zvlášť...

Žemľovka bude chutiť trochu inak ako vlani. V Modre sa usadili pekári z Kosova a ich bielučkých rožkov sa nevieme dojesť. Zostalo ich zopár ešte zo včerajška. Nakrájal som ich na kolieska a na plechu pokvapkal roztopeným maslom. Obral som prvú úrodu našich letných jabĺk fajty „Akane“. Nastrúhal som ich na pečivo, posypal jemným hrudkovitým tvarohom, škoricou, ošetril „cícerkom“ jablčného sirupu. A potom pridal ešte vrstvu rožkov, jablčnej hmoty a téglik kyslej smotany. V rúre sa to pieklo tak akurát. Bolo to voňavé, chutné a zostalo z toho aj na večeru...




Diskusia k článku


Zaujímavé video z archívu TV Varecha






TOPlist