Nikomu zima nebude:
3 horúce nápoje na zahriatie a dobrú náladu aj bez alkoholu

Jarmila Horváthová, 26. decembra 2022     4 minúty čítania

Vôňa a chuť škorice, klinčekov či zázvoru, dovedie do dokonalosti nielen vianočné pečivo, ale aj nápoje. S našimi horúcimi tipmi môžete návštevy prijímať aj na terase alebo balkóne.



Foto: Shutterstock

Pred Vianocami to všade, kde sa pieklo, rozvoniavalo škoricou, klinčekmi, badiánom... Tieto koreniny majú však oveľa širšie použitie. Možno z nich napríklad pripraviť úžasné nápoje, ktoré zahrejú, zlepšia náladu a slúžia aj ako prevencia pred prechladnutím. Ak ste sa mu neubránili, môžu urýchliť zotavenie, pretože všetky majú zdravotne benefity.

Látky obsiahnuté v klinčekoch sú napríklad jednými z najvýraznejších antioxidantov, ktoré chránia bunky pred predčasným starnutím. O zázvore sa hovorí, že podporuje imunitu, škorica zase stimuluje krvný obeh.

Veľmi populárny je už niekoľko rokov čaj z čerstvého zázvoru, škorica a klinčeky sú zase neoddeliteľnou súčasťou vareného vína. Môžete z nich však pripraviť aj iné skvelé nápoje. Tu sú naše tipy.



Foto: Shutterstock

Zázvorový čaj s klinčekmi

Na prípravu 1 šálky nápoja potrebujeme čerstvý zázvor o veľkosti palca. Zázvor umyjeme a aj so šupkou nastrúhame, strúhame ho vždy až tesne pred prípravou čaju. Nastrúhaný zázvor vložíme do hrnca, pridáme 3 celé klinčeky, môžeme pridať aj kúsok škorice a guľôčky celého čierneho korenia. Zalejeme vodou a necháme zovrieť. Štvrť hodinu varíme na slabom ohni. Čaj precedíme a podľa chuti môžeme osladiť medom a dochutiť citrónovou šťavou.





Diskusia k článku







 



TOPlist