Fedor Malík:
Nadlacke s medom

Fedor Malík, 18. februára 2014     2 minúty čítania

Útulná jedáleň Slovenskej reštaurácie v rumunskom Nadlaku bola „napráskaná do švíku“. Vo vzduchu pomyselne lietali dve muchy na zabitie.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Napred bolo treba uvítať delegáciu krajanov a potom osláviť narodeniny pána primátora. Pripíjalo sa na družbu a na zdravie. Akože inak. Tunajšou „slivkou“, ktorá sa tu nedestiluje, ale „varí“. Mala hodne cez päťdesiat. Nuž a potom sa začalo znášať.

Biela smotanová držková polievka veľmi nechutila. Kapustné holúbky, tu nazývané „nadlacká sarma“, však chutili skvele. Vypýtal som si ešte jednu porciu. Potom sa podávala domáca zabíjačka. Trochu iná ako tá naša.

Pečená klobása, krúpové krvavnice, zemiaková kaša a nakladané zelené paradajky. Bolo to chutné. S hrkotom sa pozbierali taniere a už na stole rozvoniavali slávne „nadlacke“. Tu ich nazývajú „halušky“, vzhľadom sú to však naše parené buchty. Na spodku sú chrumkavo pripečené, vnútri bez ovocnej náplne a na povrchu s posýpkou. Makovou, bielou i modrou, orechovou, z vlašských alebo lieskových orechov. Posýpky bolo veľa a dezert to bol domácky excelentný. Dostal som naň recept a radu šéfk؀uchárky Karolíny.

Recept vám neprezradím, zloženie „de luxe“ posýpky však áno. Hodne, hodne mletých orechov a pomenej práškového cukru. Posypte „nadlacke“ a pokvapkajte ich medom. Najlepšie dolnozemským.



Diskusia k článku

methi
Recept nam neprezradite, ale mame si ich hodne posypat. Tak dakujem :D S tou posypkou teda asi na sulance alebo slize.
renulienka
...neuveritelny ,,recept,, na posypku ;-))))))))))))), o tom sme tu na Slovensku ani ,,nechyruvali,, pan Malik...smiesne!!!!!!!!
nekovaluci
Doamne Dumnezeu! Ked nechcete dať recept na nădlac, neviem načo tu je posýpka...
DU TE LA DRACU!
kuchticka
Necudujte sa, pan Malik si bude strazit recept iba pre svoju kuchynu, naco ho prezradzovat, ved bu ho niekto "zneuzil".
Ale, zrejme si mozeme uvarit (uparit) buchty parene a posypat tou jeho posypkou a mame to rovnake. Cirs!!!






 



TOPlist