Fedor Malík:
Staropazovské „nadlacke“

Fedor Malík, 26. februára 2013     2 minúty čítania

Profesorka Anna Maričová z belehradského Krajinského úradu pre vedu a technologický rozvoj robí prospešnú duchovnú prácu.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


V poslednom období študuje gastronomické zvyklosti slovenského obyvateľstva Vojvodiny. Jej pozorovania sú inšpiratívne. Také staropazovské parené knedle, tu nazývané „nadlacke“, sa nikde na Slovensku nevyskytujú.

Na ich prípravu potrebujeme pol litra plnotučného mlieka, hrubú múku (podľa potreby), cukor, soľ a droždie. Pripravíme zákvas a pridáme ho do zmesi mlieka a múky. Vykysnuté cesto premiestnime na múkou posypaný lopár a rukami ho porozťahujeme. Potom pohárom „vykrútime“ 28 knedlí a tie po dokysnutí nakrátko opražíme vo vymastenom hlbšom plechu.

Keď plech vychladne, „nadlacke“ sa zalejú studenou vodou, prikryjú pokrývkou a uvedú do varu. Po 5 – 7 minútach plech odkryjeme a vodu necháme odpariť. Z plechu knedle odoberieme ohybným nožom a premiestnime na dve veľké ploché misy. Na prvej z nich ich posypeme slaným syrom a na tej druhej pripravíme ich sladkú verziu. Záleží len na vás, či si pripravíte „nadlacke“ s orechovou, alebo makovou posýpkou.

Na Dolnej zemi často používajú na tieto účely lieskové orechy alebo biely mak. „Nadlacke“ s cukrovou posýpkou z bieleho maku sú pochúťkou, s akou sa v našich končinách len veľmi ťažko stretnete.



Diskusia k článku

evas13
Podobne pripravovala mama parené buchty, ale v "ranglici" plnené lekvárom.
kuchticka
Nadlacke knedle nepoznam, ale biely mak, ktory ma chut orieskov uz asi na Slovensku ani nikto nepestuje. Raz sa mi podarilo vypestovat 5 kgr. tejto pochutky. Pestuje sa obtiaznejsie ako mak modry, ma mensie makovicky, ale stoji za to kto ma moznost a miesto.
askadaniela
my ešte biely mak pestujeme, síce len dva tri riadky, ale predsa, dúfam, že z neho "nevyjdem" .-)






 



TOPlist